Manje pasa i mačaka lutalica na javnim površinama ima za cilj akcija prikupljanja podataka od građana/vlasnika o njihovim ljubimcima koju temeljom obveza i prava iz Zakona o zaštiti životinja i Komunalnog reda Grada Pakraca od 20. svibnja provodi Tomislav Luksetić, komunalni redar Grada Pakraca o čemu ste nekidan mogli čitati na našem portalu, a javni poziv je objavljen i na gradskoj službenoj stranici.

Svi vlasnici kućnih ljubimaca (pasa i mačaka) s područja Grada Pakraca imaju obvezu do 15. srpnja popunjavanjem kontakt obrasca objavljenog na gradskim stranicama dostaviti podatke o svom kućnom ljubimcu kao što su ime vlasnika s OIB-om i kontakt adresom te podacima o životinji (broj mikročipa, datum zadnjeg cijepljenja, podaci o eventualnoj kastraciji i slično), a sve to treba pokriti i preslikom odgovarajućih stranica iz pseće ili mačje putovnice. Osim internetom,  obrasci se mogu popuniti i u zgradi gradske uprave, soba 120 (svaki utorak od 8 do 10,30 sati).

U prvih osam dana, dakle do jučer, pozivu se odazvalo 27 vlasnika pasa i dva vlasnika mačaka, rekao je Luksetić, što za početak akcije i nije loš odaziv. Inače, Veterinarska stanica Pakrac posljednjih godina pocijepi na području Pakraca i Lipika godišnje oko 2000 pasa od kojih oko 250 u svom Skloništu za životinje na Bučju.

Akcija će se provoditi u tri faze: do 15. srpnja u ured komunalnog redara vlasnik treba prijaviti životinju, nakon toga će on uskladiti prijave s evidencijom iz veterinarske stanice i Veterinarske uprave Ministarstva poljoprivrede. U trećoj fazi slijedi obilazak terena i provjera stanja. Vlasnici pasa koji budu pronađeni bez čipova ili necijepljeni dobit će rok od nekoliko dana da to odrade, a ako to ne učine nakon nove provjere mogu biti kažnjeni i do 6.000 kuna uz ostanak obveze čipiranja i cijepljenja. Luksetić računa da bi do kraja godine mogao imati sređeni registar pasa i mačaka što će omogućiti daljnju kontrolu i posebice uvođenja više reda kada je u pitanju kretanje pasa i mačaka po javnim površinama, bilo kao lutalice, bilo bez kontrole od strane vlasnika, ali i što je najvažnije, smanjiti nekontrolirano razmnožavanje.

Uginulu ili odseljenu životinju vlasnik će morati odjaviti iz registra.

Osim što je izrada registra zakonska obveza, ona predstavlja nastavak akcije uklanjanja pasa lutalica s javnih površina radi čega je proljetos Grad pokrenuo mjeru stimulira udomljavanja iz skloništa, a s tom namjerom izgrađen je kod vatrogasnog doma i park za pse.