„Otvori vrata svijetu rada“ naziv je projekta vrijednog 797.908,21 kuna u potpunosti financiranog iz poziva „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja-Faza III“ u sklopu ESF Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali „2014.-2020.“, a kojeg provodi LRA Poduzetnički centar Pakrac uz partnerstvo Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Požega predstavljenog danas na uvodnoj konferenciji u konferencijskoj sali Poduzetničkog centra Pakrac.

Projekt će trajati do ožujka 2021. godine, a cilj projekta je provedba lokalnih intervencija za nezaposlene kako bi ojačali njihove kompetencije koje odgovaraju uvjetima lokalnog tržišta, povećanje produktivnosti uslijed kvalitetnog radnog kadra kao i povećanje zapošljivosti, rekla je Anita Filipović, stručna suradnica u LRA Poduzetničkom centru Pakrac, prezentirajući projekt.

Za vrijeme trajanja projekta, nezaposleni će imati prilike osposobiti se u području zdravstva (osposobljavanje za njegovateljice za palijativni pristup te tečaj dodatnih fizioterapeutskih vještina), osposobljavanje za rukovanje radnim strojevima poput CNC strojeva, traktora, motornih pili ili bagera, osposobljavanje u IT sektoru, provodit će se aktivnosti u motiviranju učenika završnih razreda osnovne škole za područje obrtničkih zanimanja te upoznavanje srednjoškolaca s lokalnim prilikama i potrebama na tržištu rada.  U sklopu projekta korisnicima će na raspolaganju biti i One Stop Shop, opremljeni ured u Poduzetničkom centru Pakrac, u kojem će se održavati radionice vezane za zapošljavanje, različita usavršavanja  za povećanje konkurentnosti na tržištu rada te mentoriranje, savjetovanje i razvijanje vještina samoprezentacije.

Na početku konferencije prisutne je pozdravio Vladimir Gazić, direktor LRA Poduzetnički centar Pakrac, rekavši kako će kroz ovaj projekt lokalni poduzetnici moći dobiti kvalitetan radni kadar koji im je potreban, a koji su prepoznali kao nužne u razgovoru s njima. Istaknuo je kako će edukacije koje će biti na raspolaganju nezaposlenima zasigurno osposobiti korisnike za tržište rada.

Uspjeha u provođenju projekta s ciljem smanjivanja broja nezaposlenih na području Pakraca poželio je pakrački dogradonačelnik Marijan Širac, a zadovoljstvo što sudjeluju u projektu izrazila je Ana Kesić, ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Požega.