U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik jučer su predstavljena tri liječnika koja su nedavno stekli nove statuse specijalista iz uže specijalizacije. Na području  iz neuromuskularnih bolesti to je prim. Merisanda Časar Rovazdi, spec. neurologije, i prim. Viktor Vidović, spec. neurologije te dr. Kristina Dumančić, spec. fiz. med. i reh. – reumatolog koja je stekla status užeg specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i reumatologije.

Primarijusima Časar Rovazdi i Vidović je subspecijalizacija priznata temeljom desetogodišnjeg specijalističkog staža te objavljenim znanstvenim radovima i sudjelovanjem na domaćim i međunarodnim seminarima i stalnim stručnim usavršavanjem,  a dr. Dumnačić  se dvije godine na zagrebačkim poliklinikama dodatno educirala i prije desetak dana položila ispit čime je stekla ovaj subspecijalistički status.

Nužno cjeloživotno usavršavanje

Govoreći na tiskovnoj konferenciji ravnatelj Darko Kelemen je naglasio da danas u medicini, kao i u mnogim drugim zahtjevnim disciplinama, više nije dovoljno zaustaviti se u obrazovanju nakon završene srednje ili više škole, ili fakulteta nego je važno cjeloživotno usavršavanje što se u Bolnici stalno potiče i rezultat svega toga je da od 10 sadašnjih liječnika je jedna doktorica znanosti, tri su primarijusa (i još jedan nedavno umirovljen) te četiri subspecijalista što dovoljno govori o tom opredjeljenju koja je usmjerena ka  kvaliteti usluga i liječenja što je na ponos ustanovi, a pacijentima u korist.

Predstavljajući se kratko liječnici su pobrojali svoja stručna i znanstvena dostignuća i profesionalne interese što je zbog niza stručnih izraza laicima teško razumljivo. Prim. Merisanda Časar Rovazdi u Bolnici je od 1997. godine, 2003. postaje specijalist iz neurologije, 2006. godine  završava postdiplomski tečaj iz kliničke elektromioneurografije.

Prim. Viktor Vidović, specijalist iz neurologije od 2003. godine, od 2001. radi u Bolnici Lipik. Dr. Kristina Dumančić, spec. fiz. med. i reh. je također dugi niz godina zaposlena u Bolnici, a već deset godina radi kao specijalist fizijatar. Ona je istaknula da u bolnici već dugo postoji potreba za reumatologom, ali kako se nitko nije javljao ona se odlučila za subspecijalizaciju iz reumatologije. Reumatskih bolesti ima sve više, možda ne toliko u fizičkom obimu koliko uslijed poboljšavanja dijagnostičkih metoda, ali i porastu svijesti kod pacijenata da je bol potrebno liječiti pri čemu na širem području nema specijaliste koji se više bavi tim bolestima, pojasnila svoj interes za ovom granom fizioterapije.

Stjecanjem statusa užih specijalista u planu je da se i formalnu uspostavi ambulanta za neuromuskularne bolesti koje obuhvaćaju velike skupinu stečenih i nasljednih bolesti živaca i mišića uzrokujući često jako bolove i ograničenu pokretljivost te profesionalno onesposobljavanje. Upravo zbog bolova koji su najčešći simptom oboljenja iduće godine u sklopu ambulante  kao posljedica ovih subspecijalizacija planiraju uvesti akunpunkturu kao dopunski terapijski postupak u liječenju, a tretmani bi bili omogućeni preko uputnice HZZO-a, istaknuo je dr. Vidović izražavajući želju da se sama ambulanta dodatno tehnološki opremi novim dijagnostičkim uređajima.

Jedini problem je novac

Na pitanje da li će se nova znanja i mogućnost proširivanju usluga naći dogodine u ugovoru s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje niti ravnatelj niti ovi zdravstveni stručnjaci nisu imali odgovor jer to ne ovisi o ustanovi već o HZZO-u.

Stručnost i ljubaznost zdravstvenog osoblja u Lipiku nikada nije bila upitna što rezultira konstantnim godišnjim povećanjem broja pacijenata i zdravstvenih usluga. Problem je kroničan nedostatak novaca hrvatskog zdravstva koji rezultiraju financijskim limitima u ugovaranju godišnjih usluga s HZZO-u koji ih već sada prisiljavaju da stacionarne pacijente naručuju tek za veljaču iduće godine, a ambulantne za studeni, dakle liste čekanja na usluge ovih vrhunskih stručnjaka su sada osam, odnosno pet mjeseci. Osim ako niste spremni liječenje platiti sami.