Vviše i nije neka vijest da je netko izgubio vjeru u Pakrac, ali i cijelu Slavoniju pa digao sidro i bolje sutra potražio negdje drugdje - unutar ili van granica Lijepe naše. Vijest je, međutim, da je netko pošao kontra smjerom, uložio vlastiti novac u krov nad glavom pa doveo obitelj i krenuo graditi budućnost baš s mjesta odakle je mnogi nisu vidjeli.
Vjekoslav Karakaš, nazvat ćemo ga sportskim entuzijastom, iz Garešnice je sa suprugom i troje malodobne preselio u prostrano imanje u Batinjanima.


„Odlučio sam sa suprugom Ana-Marijom i djecom (6, 8 i 12 godina) doseliti na pakračko područje jer ovdje vidim određenu perspektivu. Ne idealiziram previše, no optimist sam po prirodi i mislim da ne treba previše da bi čovjek bio sretan i da bi se ovdje moglo dobro živjeti. Osim toga za Pakrac sam i sentimentalno vezan jer sam ovdje, na kusonjskom ratištu boravio sedam mjeseci početkom 1992. godine“, kaže Vjekoslav.


U Domovinskom ratu branio je Pakrac i Hrvatsku kao pripadnik daruvarskog 52. samostalnog bataljuna, a iz rata je poslije nekoliko ranjavanja izašao s PTSP–om. To ga nije spriječilo da se primi sporta i okrene zdravom načinu života, a naposljetku i postane svjetski prvak u dizanju utega (powerliftingu), a rekord od 162,5 kg u kategoriji do 67,5 kg je postavio u disciplini „mrtvo dizanje“ na otvorenom prvenstvu Hrvatske održanom proljetos u Zadru. Osim što je uspješan natjecatelj, on je i internacionalni licencirani osobni trener fitnesa i body-buildinga.
Zašto u Batinjane? „Mir i tišina su me osvojili, a imanje mi se svidjelo zbog pogodnosti koje zemlja nudi, a ima je…“, objašnjava Vjekoslav i kaže kako zbog prirode sporta prakticira zdravu prehranu pa je posadio ogroman vrt iz kojeg već ubire prve plodove. Mehanizacije još nema pa se zasad u vrtu najviše druži s lopatom i štihačom, no kao pravi sportaš i u tome vidi jedan vid treninga. Korisno je, kaže, za strukturu tijela…


Da smo u naše društvo dobili priznatog sportaša, ali još važnije i sportskog entuzijastu, svjedoči i nagrada županijske Sportske zajednice koja ga je proglasila najboljim sportašem Bjelovarsko-bilogorske županije u 2017. godini, a priznanje za promidžbu svojeg grada dobio je i od Sportske zajednice Grada Garešnice.
„Iako sam blizu 50-ih, još imam snage i volje natjecati se s mlađom konkurencijom, a rezultati mi daju za pravo što ne odustajem“, kaže i najavljuje kao realnom mogućnost da u Pakracu otvori vježbaonicu s teretanom koja bi se prostirala na 100 kvadrata potrebnih za smještaj više od 30 sprava za vježbanje. Tako bi nastavio rad njegovog Phoenix Gym kluba koji je trenutno lociran u Hrastovcu. Kako bi bio spreman za natjecanja svakodnevno vježba, a trenutno se priprema za prvenstvo Balkana u powerliftingu sredinom listopadu u Zadru te za svjetsko prvenstvo u Slovačkoj krajem istog mjeseca.
Ako uspije bit će to prve naše pakračke medalje, „uzgojene“ na čistom zraku i netaknutoj prirodi batinjanskog kraja..