U medijima smo nedavno pročitali kako Grad Otok udomljavanje napuštenih pasa nagrađuje  s 3000 kuna što je uključivalo i besplatno cijepljenje i čipiranje, a novi vlasnik je preuzeo obvezu kastracije. Tako je udomljeno sedam pasa. No već krajem rujna su od tih sedam na ulici ponovo pronađene dvije kujice i to sa štencima. To nas je ponukalo da provjerimo kako takva slična akcija protječe u Pakracu.

U želji da psi smješteni u Skloništu za životinje Bučje postanu dio nečije obitelji te da bokseve u kojima trenutno borave zamjene novim domom, Grad Pakrac udomljavanje potiče  novčanom nagradom od 1000 kuna po psu. Od, ožujka kada je započeto s tom praksom, do kraja listopada, sklopljeno je 15 ugovora s udomiteljima. Kroz tih 15 postupaka novi dom je na području Pakraca pronašlo ili će ga uskoro dobiti osam pasa, dok su ostali udomljeni u Lipiku, Okučanima i Kaptolu, doznajemo od Darka Miletić, zaposlenika gradske uprave koji je inače i pokretač ove mjere. Miletić ne misli da je povećan interes za udomljavanjem pasa iz skloništa na Bučju isključivo odraz te materijalne stimulacije od tisuću kuna već da je ono prvenstveno posljedica veće posvećenosti tom problemu u medijima.

Kako su psi čipirani na ime novog vlasnika, na ulici nakon udomljavanja nije još pronađen napušten niti jedan udomljeni pas pa Miletić smatra da kod nas takvih problema nema, ali najavljuje da će uskoro s komunalnim redarom obići udomljene pse i provjeriti stanje.

Sporazumom između Grada i udomitelja takav postupak kontrole je predviđen, ne samo nakon udomljavanja nego i prije kada on provjerava prostor u kojem bi udomljeni pas trebao živjeti te kako je bilo slučajeva da je potencijalni udomitelj predviđeni prostor za boravak psa, ako je riječ o boksu, morao dodatno uređivati.

Udomitelji su ugovorom s Gradom Pakracom preuzeli obveze da će u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja skrbiti za psa, da ga neće držati na lancu niti u neprimjerenom prostoru, omogućiti im šetnje i ostale socijalne kontakte s ljudima. O svakoj promjeni (seljenje, smrt) dužni su izvijestiti Grad čiji službenici uvijek imaju pravo kontrole.

U skloništu trenutno 58 pasa

U skloništu na Bučju je trenutno u ponudi 58 pasa, a nekoliko ih je još u karanteni. Od tog broja šest  je „pakračkih“, odnosno  njihov trošak podmiruje pakrački proračun. Ostali su iz jedinica lokalne samouprave s kojima Veterinarska stanica Pakrac ima potpisan ugovor o obavljanju tih poslova, a to su sve JLS naše županije osim Kutjeva, te jedinicama lokalne samouprave Daruvara, Đulovca, Cernika, Stare i Nove Gradiške, Jasenovca.

Psi koji su trenutno u ponudi skloništa su pretežno u starosti od jedne do dvije godine i veličine od 10 do 20 kilograma. U skloništu se stigli između lanjskog studenog i ovogodišnjeg listopada. Izgled i najosnovniji podaci o psima mogu se vidjeti na mrežnim stranicama skloništa  http://skloniste-pakrac.com/. Potencijalni udomitelji pasa na Bučju mogu vidjeti pse svakog radnog dana od 11 do 15 sati i subotom od 7 do 9, ali je radi mogućeg odlaska zaposlenika na teren poželjno da se najave na mobitel 099 44 11 019.

Do kraja listopada u 2019. godini udomljeno je 169 pasa, od čega u Njemačkoj 82. Od broja udomljenih 43 psa su bili o trošku Grada Pakraca. U 2018. godini za skrb pasa (hvatanje, hranjenje, čipiranje i zdravstvena skrb)  je gradski proračun potrošio 186.300 kuna, a u prvih šest mjeseci ove godine  81.700. Naime,  boravak psa u skloništu dnevno košta 37,50 kuna.

Psima u skloništu ne prijeti eutaniziranje jer je od jeseni 2017. godine na snazi zakon kojim je to zabranjeno što je i bio razlog smanjenog interesa udruge iz Njemačke za udomljavanje pasa iz Hrvatske. No, ističu u Veterinarskoj stanici Pakrac, na Bučju je oduvijek primjenjivana praksa „no kill“, bez prava na eutanaziju.

Potencijalni udomitelji sve pojedinosti o udomljavanja mogu dobiti svakog radnog dana u gradskoj upravi.