Cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj, pa tako i u pakračkoj ambulanti Hrvatskog zavoda da javno zdravstvo, počinje sutra, 6. studenog. Za našu županiju osigurano je 6.000 doza cjepiva protiv gripe namijenjenog zaštiti od tipova virusa koji se očekuju u ovoj sezoni. Koristi se sezonsko cjepivo, a u njegovom su sastavu inaktivirani sojevi virusa A (H1N1), A (H3N2) i dva soja virusa B odnosno četverovalentno cjepivo, stoji u priopćenju Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Cijepiti se može u ambulantama Zavoda (u Pakracu utorkom i četvrtkom od 8,30 do 10 sati) te u ambulantama izabranog liječnika obiteljske medicine. Cijepljenje je preporučeno u prvom redu starijim osobama, životne dobi 65 godina i stariji, kroničnim bolesnicima bez obzira na dob, zdravstvenim djelatnicima, štićenicima i djelatnicima domova za starije, odraslima i djeci s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), bolesti bubrega, oštećenja imunog sustava.

Da je lani bio veliki interes građana za cijepljenje protiv gripe govori podatak da su krajem studenog prošle godine sve 5552 doze koje su došle početkom studenog u Zavod i raspodijeljene ambulantama obiteljske medicine bile potrošene, te je Zavod zatražio dodatnih 720 doza cjepiva, rekao nam je tada dr. Ante Vitalija, voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Požeško slavonske županije.