Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica od danas je bogatiji za 42 osobe, većinom mladih Pakračana. Toliko ih se odazvalo akciji upisa u registar koštane srži s ciljem pronalaska podudarnog darivatelja koštane srži malenoj Dori Perčin iz Pakraca koja boluje od akutne mijelomonocitne leukemije, ali i svim oboljelim osobama diljem svijeta u potrazi za podudarnim darivateljem.

Akcija davanja uzoraka krvi za tipizaciju je organizirana u suradnji s Kulturno prosvjetnim društvom „Sloga“, Klubom mladih Aurora, uz podršku volontera Gradskog društva Crvenog križa Pakrac i Srednje škole Pakrac, te održana u prostorijama Hrvatskog doma „Dr. Franjo Tuđman“.

„Akciji darivanja odazvali su se i učenici 4. i 5. razreda medicinskih sestara i tehničara Srednje škole Pakrac, s tim da su većina bili i darivatelji budući da su napunili 18 godina i željeli su učiniti jedno plemenito djelo. Iako je danas štrajk u školama učenici su ipak došli i pokazali suosjećanje što je posebno pohvalno“, istaknula je Vesna Božić, profesorica u Srednjoj školi Pakrac i članica Palijativnog tima "Lipa".

„Moram priznati da su odazivi na ovakve akcije češće puno bolji u malim gradovima nego u većim jer su ljudi u manjim sredinama povezaniji i lakše se udruže za pomoć kome je potrebna, pogotovo u Slavoniji. Prema našem iskustvu i povratnim informacijama, Slavonci su zaista vrijedni darivatelji jer se najčešće bez ikakvih suzdržavanja odazivaju na darivanje“, rekla nam Marija Stapar Zrile, koordinatorica za medije i akcije iz Zaklade Ana Rukavina.

Inače, Zaklada Ana Rukavina nije danas bila prvi puta u Pakracu. Ista akcija održana je i 2. listopada 2014. godine, a kako nam je objasnila Marija Stapar Zrile, svi Pakračani koji su se tada upisali ili ranije na nekoj drugoj akciji upisa, još uvijek su u registru koji danas broji blizu 63.000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansu za život dobilo je 114 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.