Prošloga tjedna smo pisali o rezultatima natječaja našeg LAG-a „Zeleni trokut“ na kojem je bespovratno dijeljeno poljoprivrednicima 2,2 milijuna kuna, a zbog nedostatka zainteresiranih ostalo je neiskorišteno više od pola milijuna pri čemu je s pakračkog područja bio tek jedan kandidat. Zašto među pakračkim poljoprivrednicima nema kandidata za prihvatiti novce, pitali smo Igora Mateka, upravitelja LAG-a

Složen je to problem i teško je odgovoriti. Moje mišljenje da je to sve posljedica pogrešne državne politike prema poljoprivrednoj proizvodnji i selu koja je prisutna već 20 godina i sada se vide rezultati toga. To je moje mišljenje, mada se mi u LAG-u ne bavimo državnom politikom već našim lokalnim proizvođačima.

Ta politika je jednako pogrešna prema poljoprivrednicima i u Pakracu i u Janjoj Lipi. A ipak se iz jednog malog mjesta kao što je Janja Lipa na ovaj natječaj javilo tri proizvođača kao i  s područja Lipika i Novske, a iz Pakraca jedan. Zašto?

„Mali“ više razmišljaju o rastu

Valjda poljoprivrednicima u Pakracu ne trebaju dodatna sredstva, valjda imaju dovoljno svojih novaca za ulaganje ili imaju sve što im treba. Poljoprivrednici s područja Janje Lipe su iskoristili činjenicu da više nisu dio velikog LAG-a Moslavina koji pokriva područje sa 100.000 stanovnika i gdje zbog velike konkurencije ne bi prošli na takvom natječaju. Stoga je njihov mjesni odbor iskoristio mogućnost da se priključi nama. Na ovom natječaju ih se kandidiralo troje i svi troje su prošli jer novaca, ne samo da je bilo dovoljno za kandidirane projekte, nego je i ostalo više od pola milijuna kuna. Dakle, nitko nije pakračke kandidate stopirao, nego ih nije bilo pri čemu nitko ne može reći da nije znao jer smo prisutni u lokalnim medijima, kontaktiramo s Poduzetničkim centrom Pakrac koji ima bazu podataka poljoprivrednih proizvođača i informirao ih je. No, osim Danijela Erakovića nitko se nije kandidirao. Možemo pritom govoriti o natječajnim uvjetima pri čemu je jedan bio da OPG-ovi moraju biti najmanje godinu dana u sustavu poreza na dohodak. Koliko od brojnih pakračkih OPG-ova ima takve uvjete, mi u LAG-u tih saznanja nemamo niti možemo doći do njih.

No valja primijetiti da na takvom natječaju prije godinu dana, također iz Mjere 6.3. od 6 odobrenih projekata je 4 bilo s pakračkog područja. To je bio natječaj za male proizvođače. Očito je da naši mali OPG-ovi više razmišljaju o rastu, dok veliki stagniraju.

To čudi tim više jer su natječajne mogućnosti u što ulagati bilo gotovo neograničene kada su u pitanju osnovna sredstva?

Da, izuzimala se jedino kupovina stoke. Po meni gorući je problem što poljoprivredna gospodarstva na području Pakraca nemaju kapaciteta za rast, odnosno takvih je jako malo. Zašto je i među njima mali interes za razvoj, to zaista zaslužuje istraživanje. Pored te nezainteresiranosti, mene još i više brine kada se jave na natječaj za što se javljaju. Većina odobrenih projekata se odnosila za nabavku primarne mehanizacije koja navodno smanjuje troškove poslovanja umjesto da se kandidiraju za sredstva koje služe preradi i doradi osnovne proizvodnje. Izuzetak je tu već spomenuti Eraković koji će ovom investicijom u nabavu sušare, hladnjače i drugoga za lješnjake dobiti novi proizvod, povećat će vrijednost svoje osnovne proizvodnje. Nabavka primarne mehanizacije sama po sebi ne donosi novu vrijednost, novu dobit jer je proizvođač i dalje prisutan na tržištu samo sa elementarnom sirovinom iz koje više zarađuje prerađivač ili posljednji trgovac u tom lancu.

Ponovljeni natječaj do kraja godine

Što će biti s preostalih 500.000 kuna?

Idemo s novim natječajem dok ih ne iskoristimo. Mislim da će to biti još do kraja godine. Sada smo zauzeti s rješavanjem kandidata čiji su programi prošli, ali i s natječajima za još neke mjere iz programa Ruralnog razvoja, konkretno onim namijenjenim jedinicama lokalne samouprave i udrugama, odnosno drugih čimbenika koji su prihvatljivi. Taj natječaj je završen, ali odluke još nisu pravovaljane. Mi do kraja 2020. godine trebamo na takvim natječajima raspodijeliti oko milijun eura pri čemu je moguće da dobijemo s državne razine još neka dodatna sredstva. Nažalost, zbog malog broja prijava smanjuju nam se i šanse za dodatna sredstva.

Znači li to poruku poljoprivrednim proizvođačima da pod hitno pripremaju projekte za kandidiranje?

Naravno. No pri tom treba istaknuti da je prije našeg natječaja, na državnoj razini bio raspisan identičan takav natječaj iz iste mjere i istih sredstava. Tamo je konkurencija ogromna i zbog nezadovoljavanja kriterija tamo je prošlo jako malo naših kandidata, odnosno oni koji su prošli zbog malo bodova su bili nisko na rang listama i nisu dobili sredstva. Poučeni tim lošim iskustvom ljudi se više nisu javljali na natječaje. Stoga valja razlikovati natječaj državne razine i natječaje našeg LAG-a koje su namijenjeni za područje Pakraca, Lipika, Novske, Jasenovca i Janje Lipe i gdje se neće natjecati s proizvođačima iz istočne Slavonije ili Istre.

No sigurno je jedno: bez finalizacije poljoprivredne proizvodnje neće se moći naprijed i dok god na pakračkim trgovačkim policama ne bude finalnog pakračkog proizvoda, poljoprivreda će se, bez obzira na natječaje poput ovog, teško razvijati.