banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

„Sretna sam i ponosna što danas započinjemo projekt obnove zgrade koja je, od svih školskih objekata na području Pakraca, najstarija i u najlošijem stanju. Radujem se što će radovi, osim energetske učinkovitosti, pridonijeti i ljepšoj vizuri sela, ali i istaknuti samu ljepotu ove škole koja još uvijek sa sebi ima tragove iz Domovinskog rata“,  rekla je Sanja Delač, ravnateljica Osnovne škole braće Radića Pakrac, obraćajući se prisutnima na početnoj konferenciji projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Badljevina na adresi Trg dr. Franje Tuđmana 4, Badljevina, Osnovne škole braće Radića Pakrac“ održanoj danas u badljevačkoj područnoj školi.

[caption id="attachment_25223" align="aligncenter" width="900"] Sanja Delač, ravnateljica Osnovne škole braće Radića Pakrac[/caption]

Na početku konferencije, uz ravnateljicu Delač, goste su pozdravili i učenici  područne škole Badljevina pripremivši kratki prigodni program.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 24. rujna prošle godine, a pomoć u administrativnom dijelu pripreme i provedbe projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije – Panora.

[caption id="attachment_25225" align="aligncenter" width="900"] Senka Horvat, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ-PANORA[/caption]

O samom projektu govorila je Senka Horvat, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ-PANORA, rekavši kako je ovo sedma početna konferencija za projekte energetske obnove, od ukupno deset projekata s područja Požeško-slavonske županije, koji su odobreni na Javnom pozivu "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" referentne oznake 4c1.4., a njihova vrijednost je nešto manja od 70 milijuna kuna. Horvat se tom prilikom zahvalila svima koji su uključeni u pripremi i provedbi projekta te izrazila uspješnost timskog rada koji će na kraju rezultirati prvenstveno zadovoljnim učenicima i nastavnicima.

Projektom energetske obnove financiraju se aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova, aktivnost upravljanja i administracije te promidžbe i vidljivosti.

Radovima na energetskoj obnovi poboljšat će se toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru te će se zamijeniti vanjska stolarija. Realizacijom navedenih mjera će se uštedjeti 72,67% potrebne toplinske energije, a zgrada će iz energetskog razreda D prijeći u energetski razred B.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 1.371.891,88 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 563.519,94 kuna. Ostatak iznosa financiranja na sebe je preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač škole. Zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je raspisalo Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, udio vlastitog sufinanciranja značajno je umanjen jer se Škola uz pomoć Panore prijavila na navedeni Poziv te su odobrena sredstva u iznosu do 238.252,04 kuna.

[caption id="attachment_25226" align="aligncenter" width="900"] Marijan Širac, pakrački dogradonačelnik[/caption]

Marijan Širac, pakrački dogradonačelnik, čestitao je svim sudionicima u projektu naglasivši zadovoljstvo što je nakon niza završenih projekata energetske obnove javnih objekata na području Pakracu na red došla i područna škola u Badljevini kako bi djeca i učitelji imali bolje uvjete rada.

[caption id="attachment_25227" align="aligncenter" width="900"] Vedran Neferović, požeško-slavonski dožupan[/caption]

„Želja je bila da na području naše županije sve škole budu uređene i dostojne boravka mališana. Energetska obnova u našoj županiji praktički je dotakla svaku školu, pa tako i one male gdje je bilo upitno zbog broja djece hoće li u budućnosti opstati. Želja je bila pokazati brigu te kako nema razloga micati škole iz malih mjesta nego omogućiti da i učenici malih škola imaju dostojanstven i uređen objekt“, rekao je Vedran Neferović, požeško-slavonski dožupan.

Završetak radova se očekuje do kraja svibnja 2020. godine, a završetak cijelog projekta energetske obnove do kraja rujna 2020. godine.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.