Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava požeško-slavonska i ove godine, uoči i u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, provodi akciju “Mir i dobro”. Cilj akcije je održanje javnog reda i mira i opće sigurnosti građana u vremenu od 15. prosinca ove do 8. siječnja sljedeće godine, a ovom operativnom akcijom upozoravaju građane na moguću zlouporabu oružja, streljiva, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava i sličnih improviziranih naprava.

Svako peto pirotehničko sredstvo se ne aktivira odmah, stoji i u ovogodišnjem letku tiskanom u tu svrhu u kojem se između ostalog poziva roditelje da upozore djecu da se ne igraju nepoznatim predmetima, obrate pozornost na mjesta njihova okupljanja, provjere što nose u školskim torbama i slično. Djecu pozivaju da ne prilaze nepoznatim predmetima i ne primaju poklone od nepoznatih osoba te o svemu tome izvijeste roditelje.

S ciljem opće sigurnosti policija će  kontrolirati način prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava kako to predviđa zakon koji zabranjuje prodaju bilo kakve pirotehnike osobama mlađim od 14 godina, dok je za ona nešto jača pirotehnička sredstva koja pripadaju u drugu i treću kategoriju (leteći artikli, vatrometi, topovski udari i slično) prodaja dopuštena samo od 15. prosinca do 1. siječnja  i to osobama starijim od 18 godina. Njihova upotreba dozvoljena je samo u vanjskim prostorima i na mjestima gdje nema masovnog okupljanja i to u ograničenom razdoblju od 27. prosinca do  2. siječnja. U suprotnom predviđene su kazne od jedne do petnaest tisuća kuna, a neovlaštena upotreba vatrenog oružja, raketa, eksploziva i zapaljivih tvari može biti sankcionirana i zatvorskom kaznom do 30 dana.

Kako naglašavaju u MUP-u, uz sve mjere opreza najbolja je preventiva nekorištenja pirotehnike i drugih eksplozivnih sredstava.