Sinoćnja programska skupština Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika ostat će zapamćena kao prva službena aktivnost u novom domu obrtnika na raskrižju pakračkih ulica Vatroslava Lisinskog i Kralja Tomislava mada još nije posve završena obnova i adaptacija svih 200-tinjak kvadrata prostora koji će se u konačnosti sastojati od administrativnog ureda, lokala sa skladištem i neophodnim popratnim prostorijama.

Za sada je gotov u potpunosti uredski prostor i sanitarni čvor, a u preostalim prostorijama je potrebno još postaviti pločice i obojiti zidove i stropove. To kao i uređenje fasade će biti najvažnija aktivnost Udruženja u idućoj godini što je u planu utrošiti oko 100.000 kuna od čega se nadaju dobiti 75.000 kuna donacije iz Hrvatske obrtničke komore te 20.000 iz gradova Pakraca i Lipika, dok će najveći dio prihoda koji se uglavnom sastoji od komorskog doprinosa članova u iznosu od 68.000 potrošiti na uobičajene aktivnosti, predložila je tajnica Vera Pečanić, a prihvatili članovi Skupštine.

Te uobičajene aktivnosti, kako je u prijedlogu plana rada za 2020. godinu pojasnio predsjednik Davor Lepka, sastoje se od zastupanja  interesa članstva, poticanje njihovog usavršavanja i stručnog osposobljavanja, rad u cehovima,  suradnja s lokalnom samoupravom, Županijskom i Hrvatskom obrtničkom komorom. Udruženje planira i dogodine nastaviti s organizacijom Grahfesta i sudjelovanje na sajmovima i sličnim manifestacijama prijateljskih udruženja iz drugih gradova, a ono što je specifično je da će iznajmiti svoj dosadašnji prostor u Preradovićevoj ulici o čemu je već postignut dogovor s zakupoprimcem te će  imati mogućnost najamninu uložiti u dovršetak objekta novog sjedišta.

Lepka je zahvalio svim obrtnicima, gradovima Pakraca i Lipika te Županijskoj i Hrvatskoj obrtničkoj komori na pomoći u adaptaciju novog doma obrtnika.

Grad stvara uvjete, poduzetnici pune proračun

Gosti iz Požege Ante Bilobrik, predsjednik ŽOK-a i Mile Golić, predsjednik požeškog udruženja, domaćinima su čestitali na do sada učinjenom te im poželjeli da realiziraju predočene planove za iduću godinu. Konkretnija je bila pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, koja, osim što je zahvalila na suradnji, obećala sudjelovanje Grada u sufinanciranju predloženog programa, naročito po pitanju Grahfesta koji je postao prepoznatljiva pakračka manifestacija. "Grad ima obvezu stvarati uvjete da bi poduzetnici radili i punili proračun da cijeli grad može funkcionirati. Radi toga su i uvedene mjere za poticanje poduzetništva i u ovoj godini kroz 103 ugovora smo iz proračuna dodijelili 710.000 kuna poticaja poduzetništvo, a dogodine te mjere i proširujemo na poticanje za uređenja poslovnih prostora jer nam je cilj oživjeti i urediti sada prazne lokale, naročito u središtu grada kako bi i naša djeca mogla spoznati ljepotu Pakraca", rekla je gradonačelnica.

Skupština je iskorištena i za simbolični oproštaj od limara Nenada Stojakovića iz Lipika koji je nakon 35 godina obrtničkog staža otišao u mirovinu dobivši od svog Udruženja priznanje za rad i poklone za uspomenu.

Pakračko-lipičko udruženje obrtnika je 2007. godine uz pomoć Hrvatske obrtničke komore za 150.000 kuna kupilo od Grada ruševnu zgradu veličine 13,5 x 14,5 metara u i pri čemu je 100.000 donirao HOK, a 50.000 je platilo Udruženje. Obnova je započela nekoliko godina poslije, a napredovala je  sporo jer materijal Udruženje kupuje uglavnom doniranim sredstvima i ugrađuju ga dobrovoljnim radom svojih članova. Stoga je nemoguće izraziti koliko su do sada ukupno novca uložili u adaptaciju i obnovu ovog objekta.