U cijelosti prenosimo reakciju Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac - Lipik na prilog u vijestima NOVA TV o Danu sjećanja u Kusonjama - sjećanje na žrtve zapadne Slavonije i Bilogore, u subotu, 14.12.2019. godine.

Poštovani,

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata gradova Pakraca i Lipika, koju čine osamnaest udruga osnovana je sa ciljem promicanja istine i vrednota Domovinskog rata, uloge Gradova Pakraca i Lipika u stvaranju suverene Republike Hrvatske, te očuvanja dostojanstva hrvatskih branitelja. Poseban značaj pridajemo brizi o očuvanju dostojanstva i iskazivanju pijeteta za naše poginule i umrle suborce.  

Iz istog razloga Koordinacija najoštrije osuđuje događanje koje se održalo 14. prosinca 2019. godine u Kusonjama pod nazivom „Šesti dan sjećanja u Kusonjima - sjećanje na žrtve zapadne Slavonije i Bilogore“ u organizaciji Srpskog narodnog vijeća, a o čemu smo mogli gledati u Vijestima u 17.00 sati Nove TV.

Takvo događanje organizirati u Kusonjama gdje je izvršen stravični zločin na hrvatskim braniteljima, bjelovarskim vitezovima ne možemo samo nazvati provokacijom, već gnusnim činom izazivanja sjećanja na strašne trenutke koje je proživljavala cijela Hrvatska, da ne spominjemo Grad Bjelovar, a posebno obitelji masakriranih i ubijenih branitelja. Isto događanje ima za cilj izjednačavanje žrtve genocidne srpske politike i žrtve koje su nastale kao posljedica ratnog djelovanja i obrane Republike Hrvatske. Pokušavaju se pripadnici četničkih postrojbi koji su poginuli u agresiji na Republiku Hrvatsku prikazati kao nevino ubijeni civili. Ne sporimo da je bilo i žrtava na strani srpskog naroda, rat nije normalno vrijeme i događaju se stvari koje nisu normalne, međutim one nisu žrtve agresije i sustavne politike genocida kao što je to bilo sa druge strane.

Također se čudimo Srpskoj pravoslavnoj crkvi da pristaje sudjelovati u ovakvim događanjima, jer od njih očekujemo da budu čimbenik pomirenja, da kao moralni autoritet srpskog naroda pridonese rasvjetljavanju sudbine nestalih, posebno dr. Ivana Šretera, te da radi na tome da srpski narod u Hrvatskoj shvati da mu je Hrvatska jedina domovina. Iako je prošlo više od dvadeset godina od završetka Domovinskog rata, te mi hrvatski branitelji nastojimo živjeti život neopterećeni zločinima koje su počinile srbo-četničke horde, očigledno je da neki još uvijek nisu prežalili propast sna o „velikoj Srbiji“, a niti  žele prihvatiti Republiku Hrvatsku kao svoju domovinu. Ako takvi pojedinci ili grupe nastave sa ovakvim iskazivanjem mržnje prema Republici Hrvatskoj, hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu, te iskrivljavanju činjenica i izjednačavanju žrtve i agresora, biti ćemo prisiljeni svim demokratskim sredstvima poznatim uljuđenim europskim narodima zaštititi naše svetinje.   

 

 S osobitim poštovanjem!

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac - Lipik