Veterinarska stanica od polovine siječnja produžila je dežurno radno vrijeme svojih ambulanti u Pakracu i Gaju. Osnovna novina je da će veterinar, a u Pakracu  i tehničar, od sada dežurati i svakog radnog dana poslijepodne. Tako će dežurni veterinar (ili dva) i tehničar u ambulanti u Pakracu dežurati radnim danom od 7 do 12  te od 16 do 19 sati, subotom od 8 do 13 sati i nedjeljom od 8 do 11 sati.

U ambulanti u  Gaju veterinar će dežurati radnim danom od 7 do 9 sati, a od 9 će provoditi rad na terenu. Subotom u ambulanti je veterinar dežuran od 7 do 9 sati, a od 9 će provoditi rad na terenu. Nedjeljom će dežurati u ambulanti u Gaju od 8 do 9 sati, a od 9 sati ponovo radi na terenu. U neradnim satima svakog dana obavljat će se pripravnost za hitne intervencije na poziv na telefon, u pakračkoj ambulanti na broj 411-019, odnosno gajskoj 098 178 830, izvijestio je direktor dr. vet. Siniša Horvat.

Druga novina u Veterinarskoj stanici Pakrac odnosi se na proširenje ponuda i usluga. Od početka ove godine moguće je u ambulantama kupiti (cijena 70 kuna) sjeme nerasta za umjetno osjemenjivanje krmača. Poželjno je, posebice ako se želi sjeme točno određeno svinjske pasmine, naručiti nekoliko dana prije upotrebe.

Od lani je novost da pakrački veterinari raspolažu hematološkim i biokemijskim laboratorijem za pretrage svih vrsta domaćih životinja.

Cijepljenje pasa

Uobičajeno sa siječnjem je započela i redovna godišnja akcija cijepljenja pasa protiv bjesnoće, odnosno proces dehelmintizacije (davanje lijekova protiv crijevnih parazita).

Akcija se obavlja ustaljenim godišnjim redoslijedom i potrajat će, ovisno o vremenskim prilikama i broju hitnih intervencija, do početka ožujka.

O točnom terminu cijepljenja u naselju ili ulici veterinari obavještavaju stanovništvo putem plakata. Vlasnici psa koji ga ne mogu cijepiti na navedenom vremenu  mogu ga dovesti na cijepljenje svakog dana u ranije navedenom radnom vremenu ambulanti. Cijepljenje je zakonom obvezno i košta 150 kuna za čipiranog pasa (uključujući tabletu protiv crijevnih nametnika), odnosno 250 kune za psa kojeg prethodno treba čipirati.

Kako je rekao dr. Horvat, oni već godinama cijepe godišnje oko 2.100 pasa, od čega oko 1900 u vlasništvu građana, i 200-tinjak u svom skloništu i taj broj je godinama konstantan. Pojava bjesnoće ni na domaćim ni na divljim životinjama u našem kraju nije zabilježena godinama, od kada se provodi cijepljenje lisica.

U ovogodišnjoj sezoni svinjokolje, koja je uglavnom završena, građani su na pregled na trihinelu donijeli  oko 2500 uzoraka mesa domaće i divlje svinje, od čega je bilo tri pozitivna nalaza, sva tri na divljim svinjama.