Tri dana uoči Svetog Save, 24. siječnja održana je Svetosavska akademija u Pakracu. U pakračkoj gradskoj vijećnici akademiju je otvorio protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović, a Svetosavsku besedu je održao teolog iz Bosanske Gradiške Dario Drinić koji je između ostalog istaknuo izniman značaj nekadašnje Učiteljske škole u Pakracu, izvijestio nas je Nikola Ivanović, predsjednik VSNM Požeško-slavonske županije i zamjenik pakračke gradonačelnice iz redova srpske nacionalne manjine.

Mnoštvu naroda, roditelja i djece kulturno-umjetničkim programom i recitacijama predstavili su se učenici osnovnih škola iz Lipika i Pakraca koji pohađaju pravoslavni vjeronauk, kao i pakrački pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta te gošće iz Banja Luke - Ivana Matović i Vanja Perić, koje su oduševile okupljene pjevanjem etno i duhovnih pjesama.

Nakon programa, okupljenoj djeci podijeljeni su tradicionalni paketići, dar gospodina Stojkovića iz Srbije. Paketići su osigurani zahvaljujući uspostavljenoj suradnji između predsjednika VSNM Požeško-slavonske županije Nikole Ivanovića s okrugom i općinama Mačve na čelu s Vladanom Krasavcem, načelnikom okruga, a uz posredovanje prijatelja iz Zajedničkog vijeća općina iz Vukovara i Ivana Bošnjaka, državnog sekretara Ministarstva uprave Vlade Republike Srbije.

Dan ranije, u četvrtak 23. siječnja u Požegi je održana treća Svetosavska akademija uz bogat kulturno-umjetnički program i veliki broj okupljenih. Organizatore posebno raduje sve veći broj okupljene djece kojoj su podijeljeni tradicionalni paketići. Nakon programa, nastavljeno je veselo druženje okupljenih kod crkve Svetog Georgija.

Svetosavske akademije su podržane i od strane Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije.