Napokon je poznat izvođač radova na pakračkoj aglomeraciji. Radove vrijedne 183,4 milijuna kuna uključujući PDV na projektu „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik – Pakrac“ izvodit će slovenska tvrtka „Gorenjska gradbena družba“ d.d. iz Kranja, o čemu je danas u gradskoj vijećnici potpisan ugovor između naručitelja „Vode Lipik“ i izvođača.

U sadržaj projekta nazočne je upoznao Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik. Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju, dogradnju i proširenje 36,4 kilometara vodoopskrbnog sustava, od čega izgradnju 4,1 kilometar novog dovodnog cjevovoda Pakrac-Lipik, rekonstrukciju 7 kilometara dovodnog cjevovoda Gaj-Dobrovac, rekonstrukciju 25,1 kilometar vodoopskrbne mreže. Također je predviđena rekonstrukcija, dogradnja i proširenje 60 kilometara sustava odvodnje, uz čega i izgradnja 18 crpnih stanica. Projekt obuhvaća radove u dijelovima deset naselja: Pakrac, Prekopakra, Kusonje, Filipovac, Lipik, Dobrovac, Japaga, Gaj, Kukunjevac i Donji Čaglić. No projekt “Aglomeracija“ nema samo za cilj sanaciju postojećih cjevovoda nego i njihovo proširivanje čime bi se priključilo novih 1950 stanovnika na kanalizaciju i pročišćivač, odnosno 225 stanovnika na sustav javne vodoopskrbe.

Projekt je na različitim razinama, lokalnim i državnim, pripreman 10 godina, a samo postupak izbora izvođača kroz međunarodni natječaj je uz žalbe i poništavanja trajao 15 mjeseci.  U međuvremenu su odrađeni drugih pet pomoćnih natječaja (nadzor, dobavljač oprema, vidljivost….) vrijednih više od 8 milijuna pri čemu još slijedi natječaj za opremu za pročišćivač u Dobrovcu vrijedan oko 30 milijuna kuna tako da će ukupna vrijednost projekta biti s PDV-om oko 225  milijuna kuna od čega Pakrac i Lipik sudjeluju u sufinanciranju s oko 4 posto, dok su ostala sredstva osigurana najvećim dijelom kroz fondove EU (72 posto), odnosno  Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Hrvatskih voda, zajedno oko 24 posto, o čemu je potpisan ugovor u prosincu 2017. godine. S tim iznosom to je daleko najveća pojedinačna investicija na nakon rata na području Pakraca i Lipika.

Veliko zadovoljstvo kod svih

Naravno da su čelni ljudi Pakraca i Lipika, Anamarija Blažević i Vinko Kasana izrazili izuzetno zadovoljstvo početkom realizacije ovako značajnog projekta koji je zbog neminovnog kopanja bio često prepreka realizaciji nekih drugih projekata te izrazili zahvalnost svim službenicima u raznim institucijama koji su sve ove godine pripremali „papirnati“ dio koji se između ostalog sastojao i na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na više od 1500 čestica.

Sve pohvale svim sudionicima kroz ovih deset godina je izrazio i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, naglašavajući uz sve ostale njegove značajke i činjenicu da će na području Pakraca i Lipika priključenost domaćinstava porasti sa 70 na 80 posto što je iznad državnog prosjeka, a gubici u vodovodnom sustavu smanjeni s 50 na 35 posto.

Pomoćnica ministra zašite okoliša i energetike Elizabeta Kos je upoznala prisutne da je to 54. takav projekt u Hrvatskoj, a svi oni moraju po ugovoru s EU-om biti završeni do kraja 2023. godine. Problem je u svima što je prošlo puno vremena od njihovih ugovaranja, a u međuvremenu su cijene otišle gore što poskupljuje realizaciju što je slučaj i s ovim projektom.

Početak kopanja u ožujku ili travnju

Stanislav Remic, direktor tvrtke „Gorenjska gradbena družba“, rekao je da oni imaju već iskustva rada u Hrvatskoj i da je projekt vrlo značajan za tvrtku te će mu tako i pristupiti. Zamolio je stanovništvo za strpljenje jer će radi prirode izvođenja radova biti i povremenih zatvaranja za promet pojedinih ulica i cesta, ali uvjeren je da će posao odraditi u dogovorenom roku i kvaliteti.

U ekskluzivnoj izjavi za pakračke medije direktor Remic je rekao da je ugovoreni rok radova 28 mjeseci. Zbog potrebe dorade izvedbene dokumentacije stvarni početak radova očekuje za dva do tri mjeseca. Kako je u ugovoru preuzeta obveza da 39 posto radova izvode hrvatske tvrtke, vjeruje da će kooperantskog posla biti i za lokalnu građevinsku operativu.