banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

Grad Pakrac, Opća županijska bolnica Pakrac-bolnica hrvatskih veterana i Kulturno-prosvjetno društvo „Sloga“ Pakrac pozivaju sugrađane da se uključe u Zdravstveno-edukativnu akciji “Dan crvenih haljina” koja za cilj ima podizanje svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena te skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjena načina života.

“Dan crvenih haljina” će u Pakracu biti obilježen u petak 7. veljače. U 17 sati u kinu Hrvatskog doma dr. F. Tuđman, biti će prikazan film “Zaustavljeni” redatelja Andreasa Dresena, nakon kojega će biti održana dva predavanja: “Moždani udar – uzroci, simptomi, prevencija” koje će održati prim. Viktor Vidović, dr.med.spec. neurologije te “Moždani udar – kako mu doskočiti?” koje će voditi Dubravka Tomljanović, back.med.techn.

Akcija potiče žene da preuzimu brigu o vlastitom zdravlju budući da se većina moždanih udara može prevenirati zdravim stilom života, prepoznavanjem prisutnih čimbenika rizika, te njihovim liječenjem. Usprkos preventivnim akcijama koje su do sada poduzimane, moždani udar svake godine ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke pa je iznimno važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara.

Organizatori pozivaju žene da toga dana odjenu crvene haljine i tako pomognu u osvještavanju javnosti o opasnostima moždanog udara u žena, njegova ranog prepoznavanja znakova i simptoma. Ulaz na spomenuta događanja će za žene odjevene u crveno biti besplatan.

 

 

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.