Zadovoljstvo projektom „Zaželi i ti biti jedna od njih“ iskazuju brojni korisnici programa tijekom kojeg je zaposleno 20 osoba na poslovima pružanja pomoći i podrške osobama starije životne dobi, osobama s invaliditetom te bolesnim i nemoćnim osobama. Cilj projekta je osiguranje bolje kvalitete života, odnosno razvitak različitih oblika socijalnih usluga koje pridonose uključivanju starijih osoba u život zajednice. Projekt je vrijedan 3.068.643,98 i financiran 100% iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda.
Koliko je projekt zaživio među ljudima i kolika je objektivna potreba za sličnim programima potvrdila nam je Mirjana Zorbas (58) iz Poljane koju smo u njenom domu obišli u društvu Dalibora Viboha, voditelja projekta. Mirjana je tijekom prošle godine uslijed šećerne bolesti ostala bez lijeve noge. Projekt je, srećom, već trajao, a bez pomoći dodijeljene joj njegovateljice Mirjana bi u tom trenutku bila gotovo bespomoćna. Upravo iz tog razloga, osim zadovoljstva radom vršnjakinje i sumještanke Jasne Paukovac, izražava i zabrinutost približavanjem svibnja 2020. kad lipički projekt „Zaželi…“ službeno završava.
„Navikla sam na dobro i na Jasninu veliku pomoć i ako mi to ukinu ne znam što ću“, zabrinuta je Mirjana, majka dva sina i kćerke koji ju povremeno obilaze. „Djeca imaju svoje obaveze i u ovim okolnostima mi ne mogu dovoljno pomoći tako da sam gotovo ovisna o Jasninoj pomoći. „Prinese mi drva, ode po lijekove i tamo čeka u redu, pospremi cijelu kuću i pripremi sve za vikend da u miru dočekam ponedjeljak kad opet stiže u pomoć“, opisuje kratko ovisnost o tuđoj skrbi Mirjana. Iako joj uskoro stiže proteza, Mirjana se ne usudi pomišljati o budućnosti u kojoj će sama morati održavati prilično veliko domaćinstvo. „Nemam rješenja i strah me da ću uskoro doznati da ostajem prepuštena sama sebi“, priča i gotovo suznih očiju grli Jasnu za koju kaže da se u tjednu naradi više nego u nekoj firmi. Geronto-domaćica Paukovac na to samo odmahuje i sa smiješkom objašnjava kako je navikla na „Zaželi“ ritam te da će joj biti žao, ako projekt ne bude nastavljen.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Grada Lipika