Registriranih oboljelih osoba od koronovirusa na našem području nema, ali je situacija ozbiljna. Stoga preporučujemo i molimo stanovnike s područja Grada Pakraca da ostvaruju što manje kontakata koje su inače ostvarivali i da se u potpunosti i ozbiljno pridržavaju svih  mjera koje donose  i preporučuju vertikalno ustrojeni stožeri civilne zaštite, neki su od zaključaka s današnje sjednice Stožera civilne zaštite Grada Pakraca koji od danas radi u proširenom sastavu, a novi članovi su zapovjednici DVD-a i predsjednici većih mjesnih odbora tako da ih je sada ukupno 20-tak. Svi oni imaju u svom okruženju obvezu kontrolirati ukupnost provođenja preporučenih i naređenih  mjera, a svaku nepravilnost prijaviti gradskom stožeru, pojasnio je načelnik Marijan Širac.

Od mjera koje stupaju na snagu u ponoć, a odnose se na zabranu napuštanju mjesta prebivališta i stalnog boravka, propusnice za međugradsko kretanje izdaju poslodavci, nadležne zdravstvene službe, a po pitanju vitalnih obiteljskih razloga gradski Stožer civilne zaštite koji za sve potrebe vezane uz epidemiju građani mogu konzultirati na telefon  099 443 15 13, meil civilnazašOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili preko web stranice Grada www.pakrac.hr. Isto tako do daljnjeg neće raditi pakračka tržnica, a Stožer je do daljnjega, na prijedlog vatrogasaca, zabranio i paljenje vatre na otvorenom radi spaljivanja biljnog otpada.

U raspravama pojedini članovi stožera ukazivali su na moguće probleme, a ukazano je da se mladež okuplja na otvorenim sportskim površinama (konkretno Pakurnovac i asfaltno igralište u Obriježi) pa će policija na takvim mjestima pojačati nadzor.

U Pakracu 35 osoba u izolaciji

Načelnik PP Pakrac Robert Hrastić je iznio informaciju da oni imaju informacije da je trenutno u Pakracu 35 osoba u naređenoj samoizolaciji (u Lipiku 34). Istovremeno je istaknuto da je danas bio po prvi put slučaj da se u pakračkoj apoteci pojavila osoba koja mora biti u samoizolaciji, o čemu zdravstveni sustav obavještava ljekarnike, pa iz stožera upozoravaju takve osobe da se pridržavaju izrečenih mjera pri čemu se gradonačelnica založila da se takve osobe prijavljuju policiji i da se kažnjavaju u skladu s izrečenim mjerama.

Kao problem je primijećeno da su samo jučer u Ploštinu i Kapetanovo Polje stigle četiri obitelji iz Zagreba, te su oni pozvani kao i svi ostali koji će tijekom dana ili narednih, doći u Pakrac iz drugih sredina, da se jave u policiju i gradski stožer gdje će im biti ponuđena pomoć oko snabdijevanja uz molbu za što manje kretanja.

Dr. Kristina Milek je informirala da su u pakračkoj bolnici osigurana dva mjesta za zbrinjavanje oboljelih osoba, ali se uzorci za testiranje na prisutnost koronavirusa i dalje uzimaju isključivo u Požegi te primijetila nedostatak zaštitne opreme za zdravstvene radnike.  Gradonačelnica je naročito pozvala stanovništvo da u pogledu preporuka (ne)kretanja primjenjuju kod odlazaka u zdravstvene ustanove koje su nam sada najpotrebnije, ali i najugroženije jer bi pojava koronavirusa u njima mogla izolirati neophodni zdravstveni kadar. Također je upozorila da od danas ne radi blagajna Komunalca za fizičke uplate već se one obavljaju elektroničkim putem.

Od Danijele Kiš, ravnateljice  GD CK Pakrac je došla informacija da su njihovi volonteri do sada u 20 slučajeva opskrbljivali starija kućanstva namirnicama i lijekovima, a stotinjak ih je u najavi. Isto tako 50-tak obroka dnevno raznose starijim domaćinstvima. Do sada imaju 20-tak prijavljenih volontera i trenutno nemaju potrebe za dodatnima, a svi kojima je potrebna njihova pomoć to mogu javiti na dežurni telefon 099 589 80 43.

Značajan dio rasprave odnosio se na rad gospodarstva bilo da je u pitanju kretanje stanovništva bilo otvorenost lokala. Gradonačelnica Anamarija Blažević je istaknula da je nužno pridržavati se svih izrečenih mjera, ali da je isto tako svima u interesu da gospodarstvo ne stane i pozvale je sve one koji mogu zadržati bilo kakvu razinu rada u sklopu izrečenih mjera to i učine. Ona je upozorila da se posljedice do sada izrečenih mjera već odražavaju na prihod u gradski proračun koji istovremeno je počeo s donošenjem mjera pomoći gospodarstvenicima što će činiti i dalje. Stoga će se odustati od svih neophodnih radova, smanjiti troškove gdje je god to moguće, a sredstva usmjeriti u pomoć gospodarstvu, najavila je gradonačelnica.

Inače sve mjere koji su propisali do sada stožeri Civilne zaštite, računajući i današnje,  bilo koje razine, kao i sve zdravstvene i druge preporuke sa svim pripadajućim telefonskim brojevima i meil adresama nalaze se na gradskoj Internet stranici.