Unazad dva tjedna smo na zahtjev, što u ovakvim kriznim situacijama se može tretirati i kao naredba, Stožera civilne zaštite Grada Pakraca objavili niz priopćenja, mjera, preporuka bilo lokalnog, županijskog ili državnog stožera CZ koje služe kao pomoć građanima u ponašanju u vrijeme epidemije. Stoga smo pitali Marijana Širca, načelnika Stožera civilne zaštite Grada Pakraca što je stožer CZ, tko ga čini i kakve su njegove ovlasti.

Kao zamjenik gradonačelnice po funkciji ste i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Pakraca. Tko još čini stožer?

Stožer civilne zaštite Grada Pakraca, osim mene kao načelnika stožera, čine zamjenik načelnika stožera, član stožera za protupožarnu zaštitu, član stožera za komunalne djelatnosti, predstavnik Policijske uprave Pakrac, predstavnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje, član stožera za medicinsko zbrinjavanje, član stožera za veterinarsko zbrinjavanje i asanaciju, član stožera za zbrinjavanje stanovništva i evakuaciju, HGSS (Stanica Požega, Ispostava Pakrac), zapovjednik postrojbe civilne zaštite opće namjene grada Pakraca, predstavnik HCK Gradskog društva Crvenog križa Pakrac. Gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević je uključena kao glavni koordinator za rad Stožera civilne zaštite Grada Pakraca.

U odnosu na državni i županijski stožer, kakva ovlaštenja i zadaće ima gradski stožer?

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, odnosno nacionalni civilni stožer, donosi Odluke koje spuštaju vertikalno preko županijskih civilnih stožera do gradskih ili općinskih civilnih stožera. Nakon toga se obavlja koordinacija, analiza Odluka, davanje uputa i smjernica za provođenje Odluka na županijskom stožeru civilne zaštite što se onda prenosi na gradski stožer civilne zaštite. Gradski civilni stožer je zadužen za provođenje odluka nacionalnog civilnog stožera, nadziranje i kontrolu provođenja Odluka, te može izdavati upute, preporuke, zamolbe i smjernice za provođenje istih.

Tko je zadužen za kontrolu provođenja mjera poput kretanja, samoizolacije, javnih okupljanja, rada lokala…?

Kontrola provođenja mjera jedna od funkcija Stožera

Na području grada Pakraca za kontrolu provođenja Odluka Stožera civilne zaštite RH zadužene su Operativne snage sustava civilne zaštite, a njih trenutno čini Stožer civilne zaštite Grada Pakraca (ovdje bih posebno izdvojio policiju), povjerenici civilne zaštite (mjesni odbori), DVD Pakrac, DVD Badljevina, DVD Omanovac, DVD Donja Obrijež, DVD Veliki Banovac, DVD Prekopakra, HGSS Stanica Požega - Ispostava Pakrac. Svi navedeni trenutno obavljaju kontrolu mjera, a ukoliko dođe do potrebe Operativne snage sustava civilne zaštite Grada Pakraca će se proširiti s postrojbom civilne zaštite opće namjene Grada Pakraca.

Kakva su vaša dosadašnja zapažanja i informacije o pridržavanju mjera građana na području Grada Pakraca?

Ovim putem bih istaknuo da se građani na području grada Pakraca u globalu pridržavaju mjera koje su trenutno na snazi. Glavni problem sugrađanima je prvi ili drugi dan nakon donošenja restriktivnih Odluka i mjera, dok se očito ne naviknu na te mjere, što je i razumljivo. Bilo je malo više upozorenja i problema nakon uvođenja Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, konkretno mislim na okupljanja ispred pojedinih trgovina u naseljima, te na ponekim dječjim igralištima na području grada Pakraca kao i na dječjem igralištu na Omanovcu. S obzirom da su navedeni problemi promptno riješeni ovim putem bih se zahvalio svim operativnim snagama civilne zaštite Grada Pakraca, a posebice policiji.

Što je pri tome najvažnije?

Najvažnije je da sami sugrađani shvate ozbiljnost situacije i da se pridržavaju svih izrečenih mjera. Ova situacija stvarno zahtijeva odgovornost svih što već tjednima upozoravaju članovi Nacionalnog stožera.

Koriste li građani otvorene telefonske linije i mail adrese u našem stožeru i Gradskom društvu Crvenog križa?

Građani koriste u velikoj mjeri sve telefonske i mobilne brojeve, posebice broj od Stožera civilne zaštite Grada Pakraca 099 44 31 513 i mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. koje smo objavili u medijima, te ih i ovim putem pozivam da ostvaruju što manje kontakata i da sve što mogu rješavaju  preko telefona ili maila. Isto tako sugrađani se javljaju na dežurni broj HCK Pakrac 099 58 980 43 koji je otvoren od 0-24. Zahvaljujem se i volonterima koji su se javili u HCK Pakrac, te udrugama i poduzetnicima koji su ponudili svoju pomoć Stožeru civilne zaštite Grada Pakraca.

Od jučer izdajete dozvole za kretanje. Je li jučer bilo puno zahtjeva i što su najčešći razlozi za nepreporučljiva putovanja izvan Pakraca?

Neke dozvole su uskraćene

Jučer je Stožer civilne zaštite Grada Pakraca do 15 sati izdao 39 propusnica, na temelju Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH, sukladno članku 2, točka E, dakle iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština. Naravno da je ne mali broj zahtjeva odbijen, jer isti nisu udovoljavali uvjete za izdavanje propusnice.

Ovim putem molim naše sugrađane da samo opravdane zahtjeve za izdavanjem propusnica dostavljaju i dalje na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a sve informacije mogu dobiti na broj mob.: 0994431513 ili na tel: 034/411-080.

Što bi još poručili građanima u ovoj izvanrednoj situaciji?

Molim sve naše sugrađane da se pridržavaju svih dosad donesenih mjera i uputa što je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Isto tako molim sve one koji imaju propisanu mjeru samoizolacije, da se pridržavaju izrečene mjere. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.