Prijevoz tri pacijenta koja su u vrijeme epidemije koronavirusa iz Pakraca do sada (četvrtak 26. ožujka) vožena na testiranje u Požegu obavili su požeški timovi Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije. To je obavljeno na takav način zbog toga što požeška ambulanta raspolaže s više vozila i više timova nego pakračka pa se tako htjelo izbjeći opterećivanje pakračkog osoblja i vozila, pojasnio je Fabijan Barišić, ravnatelj Zavoda.

Radi pet timova

U pakračkoj ambulanti i nadalje rade pet takozvanih timova T1 koji čine liječnik, medicinska sestra/tehničar i vozač što je dovoljno za organizaciju 24-satnog dežurstva i pripravnosti tijekom svih sedam dana u tjednu, odnosno cijele godine. I nadalje raspolažu s dva vozila hitne pomoći, od kojih je glavno vozilo marke Volkswagen, poprilično novo, opremljeno svim potrebnim uređajima kao što je respirator (na fotografiji uređaj narančaste boje), defibrilator i drugo, i predstavlja vrh ove tehnologije, ne samo u Hrvatskoj nego u Europi, kaže ravnatelj. Drugo vozilo, koje služi za dodatne intervencije, kada je glavno vozilo već na terenu, u potpunosti zadovoljava potrebe. U pakračkoj ambulanti je dovoljno zaštitne opreme za osoblje, koja se sastoji od maski, odijela, naočala i kaljača i po točno određenoj proceduri namijenjeno je jednokratnoj upotrebi. Osoblje je već ranije obučeno za njihovu upotrebu kao i s propisanim načinom dezinfekcije cijelog vozila, sve unutarnje opreme i sebe o čemu također postoji strogo propisani protokol koji između ostalog propisuje da tri sata nakon dezinfekcije vozilo ne može biti ponovo korišteno, kaže ravnatelj, a potvrdilo nam je to i u četvrtak zatečeno osoblje na dežurstvu u pakračkoj ambulanti.

Protokol predviđa da pakračka hitna potencijalne pacijente od koronavirusa vozi u požešku bolnicu, a nakon trijaže, ovisno o potrebi u Zagreb ili Osijek voze njihova vozila.

Ono što je posebno važno za potencijalno oboljele u slučaju respiratornih simptoma da ne smiju dolaziti sami na hitnu već se moraju telefonski javiti u ambulantu za Covid (u Pakracu 095 982 43 62) ili svom liječniku gdje će dobiti upute o daljnjem postupanju.

Zgrada pod ključem

Uostalom  u zgradu pakračkog doma zdravlja, gdje djeluje i hitna, više ambulanti obiteljske i stomatološke medicine, ali i Covid ambulanta se već danima ne može niti ući kao nekada, u što smo se uvjerili u četvrtak. Sva vrata su zaključana i prije dolaska se građani trebaju telefonski dogovoriti s liječnikom ili zubarom kod kojeg idu, o čemu postoje detaljne upute i informacije s telefonskim brojevima na pomoćnim ulaznim vratima (do Pakre) koja su sada glavna jer je iza njih Covid ambulanta gdje će na pacijentu biti obavljena ulazna trijaža nakon čega će ih osoba koja ih je naručila odvesti do potrebne ambulante.

Sve su nam to, uz obavijesti na vratima, pojasnili i Miroslav Vondra, tehničar i Zoran Krejči, vozač u pakračkoj hitnoj kada smo ih posjetili u četvrtak u vrijeme njihovog dvanaest satnog dežurstva, što je uobičajeno njihovo radno vrijeme bilo i prije ove krizne situacije.

Straha nema

Upitani da li se boje, odgovaraju da ne. Miroslav Vondra ističe da, dođe li do toga, to će biti intervencija kao i svaka druga, uz dodatni propisani protokol pri čemu je jedino problem što odlazak i povratak u Požegu s dezinfekcijom opreme i vozila, te obveznim stajanjem nakon dezinfekcije iziskuje puno vremena. Ono što je dobro, u slučaju potrebe, smiju voziti u Požegu odjednom više pacijenata, ali samo ako su članovi iste obitelji.

Zaštitnu opremu su probali, za sada, srećom samo kao dio edukacije. Lagana je i dovoljno velika, kaže Vondra.

Dobro je i to, kažu ovi zaposlenici naše hitne, što su se ljudi uozbiljili i otkako traje ova kriza s epidemijom, znatno manje ih zovu jer je ranije bilo ne rijetko intervencija koje uopće nisu bile za njihovu službu.

Bilo bi dobro da sve tako i ostane.