Da vas još jednom podsjetimo na pravila ponašanja u ovim kriznim vremenima, pokušali smo načiniti kronologiju tijekom ožujka (brojka na početku aktivnosti je datum) kako je društveni život malo po malo gubio bitke s opakim virusom bez obzira s koje razine stožera civilne zaštite bile donošene preporuke, mjere ili zabrane.

9. ožujka - zabranjuju se svi skupovi na otvorenom s više od tisuću sudionika. Svi povratnici iz inozemstva se trebaju javiti nadležnim zdravstvenim službama. Uvodi se pojam samoizolacije za potencijalno zaražene.

11. U Pakracu otkazan koncert Petra Graše i Sajam udruga, manifestacija koje su trebale biti održane u povodu Dana Grada.

12. Otkazane ili do daljnjeg odgođene sve priredbe najavljena za Dan Grada, ali i svi ostali javni skupovi, čak i redovne godišnje skupštine udruga.

GRADONAČELNICA O ODGODAMA

Neka od tih događanja su otkazana, a neke smo samo odgodili, posebno one koji su povezani s dodjelom nagrada i priznanja, te ćemo ih održati naknadno, čim to dozvole prilike, nadam se zbog nagrađenih na jednako svečanoj razni. Voljela bih kada bi to bilo moguće početkom svibnja u sklopu obilježavanja Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“. No ništa nećemo forsirati. U ovom trenutku nam je najvažnije zdravlje naših sugrađana i sve aktivnosti podređujemo kako bi ovu neugodnu situaciju s koronavirusom prebrodili što lakše. U toj situaciji najmanji su problem otkazane priredbe, a puno više me zabrinjava odraz takvog stanja na gospodarstvo. Ipak, ponavljam, najvažnije je zdravlje i koristim priliku da pozovem sugrađane da prate putem medija preporuke nadležnih tijela i pridržavaju se njihovih uputa, rekla je gradonačelnica Anamarija Blažević u povodu otkaza ili odgoda.

13. Otkazane sve javne sportske priredbe, prema mjerama Stožera najmanje do 1. travnja što podrazumijeva i natjecanja naših lokalnih klubova.

Škole i vrtići bez nastave u učionicama

16. Osnovne i srednje škole, te visoka učilišta više nemaju nastave u učionicama. Prelaze na „nastavu na daljinu“, putem interneta.  Neće raditi niti vrtići osim iznimno za djecu koju roditelji nemaju gdje ostaviti. Narednih dana u vrtić je dolazilo najprije osmero, šestero pa jedno dijete, a od 23. ožujka niti jedno.

OŽB Pakrac, kao i ostale bolnice obustavile su elektivni operacijski program (unaprijed dogovoren, a koji ne ugrožava pacijentu život). Rad  u specijalističko-konzilijarnoj djelatnosti (ambulante, laboratorij, RTG, specijalistička dijagnostika) reducira se osim za potrebe neodgodivih pregleda prema procjeni nadležnog liječnika. Hitni pacijenti zbrinjavaju se kao i do sada kroz OHBP.

Zatvaraju se  kina, kao i druge kulturne institucije. Sve veći broj ustanova usmjerava građane na telefonske i mail kontakte umjesto osobnih.

18. Ambulante u domovima zdravlja rade po novom režimu koji podrazumijeva da se pacijenti liječniku ili zubaru najprije najave telefonski, nakon toga slijede upute.

 Zatvoreni ugostiteljski objekti

19. Zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, trgovine koje ne prodaju prehrambene artikle, higijenske potrepštine i lijekove, kao i sve radnje koje pružaju različite uslužne djelatnosti poput frizera, servisa, svih oblika škola, tečajeva, čak i vjerskih obreda, sportskih treninga i slično.

Policija kontrolira osobe kojima je propisana mjera samoizolacije. Pakračka policija našla u sedam slučajeva takve osobe izvan svojih domova.

Pakračka tržnica, bar kada je u pitanju njen prehrambeni dio, radio je uobičajeno. Kasnije se ispostavilo da će to biti zadnji put, bar u ožujku i prvoj polovini travnja jer je na razini države 23. ožujka zabranjen rad i tržnicama.

20. Zatvaraju sva dječja igrališta na otvorenom. Pogrebi i svadbene svečanosti se održavaju samo u užem krugu obitelji i vjerskih predstavnika.

21. Na snagu stupa odluka o mjerama strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama, trgovima, parkovima i drugim javnim mjestima. Obustavlja se javni prijevoz.

22. Trgovinama kojima je dopušten rad, radno vrijeme je skraćeno od 8 do 17 sati uz razne oblike zaštite (dezinfekcije), pojedinačnog ulaska i zadržavanje razmaka među prisutnim osobama.

23. Zatvara se blagajna u Komunalcu i Elektri. Uplate po računima samo elektronskim putem. Zabranjuje se spaljivanja biljnog otpada na otvorenom.

Dozvole za kretanja (putovanja)

24. Kretanje izvan mjesta prebivališta ili stalnog boravišta moguće samo uz dozvolu poslodavca, zdravstvenih službi ili gradskog Stožera CZ koji će takve potvrde izdavati samo u slučajevima vitalnih obiteljskih razloga. Propusnice nisu potrebne za kretanje po administrativnoj jedinici Grad Pakrac, dakle unutar naselja Pakrac ili među okolnim naseljima koji pripadaju administrativno Gradu Pakracu, ali su već potrebne kada je u pitanju odlazak u susjedni Lipik ili naselje koje administrativno pripada Gradu Lipiku.

Statistički prvi oboljeli u županiji

27. „Jučer nije bilo prvog slučaja zaraze u našoj županiji, ali oboljela osoba ima prebivalište u njoj pa je statistički uvrštena nama. Radi se o osobi koja nije boravila više od mjesec dana uopće u županiji“, odgovorio je Ante Vitalia, dr. med. spec. epidemiolog, voditelj službe za epidemiologiju  Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije na naš upit o pojavi koronavirusa i u našoj županiji kako su to objavili neki mediji.

Kako su izvijestili neki požeški portali pozivajući se na neslužbene izvore  radi se o policijskom službeniku koji je privremeno radio na terenu kao granični policajac te je testiran u sisačkoj bolnici i pozitivan je na virus COVID 19. Prema njima riječ je o blagom obliku bolesti zbog čega nije potrebna hospitalizacija,već se nalazi u kućnoj izolaciji pod nadzorom epidemiologa.