Više politike manje komunalija, odlika je aktualnog sata, najomiljenije predtočke dnevnog reda gradskih vijećnika, jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Pakrac koji je trajao točno 30 minuta, a u kojem su sudjelovali sva četiri vijećnika SDP i HDZ-ov Robert Matijašević koji ga je i započeo pitanjem o obnovi potkrovlja pakračke bolnice. Gradonačelnica Anamarija Blažević je rekla da su radovi na obnovi potkrovlja u tijeku i financiraju se sredstvima koja je na natječaju osigurala sama bolnica, oko 700.000 kuna, te oko 350.000 županija, također iz sredstava dobivenih na natječaju. Obnovom potkrovlja u njega će preseliti uprava, koja se sada nalazi na četvrtom katu, a taj kat će se iskoristiti za proširivanje bolničkih odijela, prije svega palijative koja sada nedostaje.
Neven Garača je ukazao na neke tehničke nedostatke u zapisniku s prošle, internetske, sjednice radi čega je SDP reagirao priopćenjem u lokalnim medijima, ali je zamjerio i na reakciji gradonačelnice na to priopćenje. Također je izrazio uvjerenje da je gradonačelnica prekoračila ovlasti kada je zbog epidemije sama smanjila participaciju za polaznike glazbene škole. Tehnički nesporazum i netočnost oko zapisnika su riješeni tijekom sjednice jer je SDP tražio petominutnu stanku, a gradonačelnica je Garači odgovorila da kako oni imaju pravo reagirati kao oporbeni vijećnici tako i ona zadržava pravo na svoj stav po istom pitanju. Isto tako se nije složila da je spomenutom odlukom prekoračila ovlasti za što je dobila potvrdu i u gradskoj upravi koja je pripremila, kao i sve ostale, i ovu odluku.


Zoran Krejči je malo s političkog „druma“ skrenuo u šumu pohvalivši projekt uređenja edukativne staze u Kalvariji, ali je izrazio zabrinutost zbog sječe i općenito stanja u toj šumi te zatražio od gradonačelnice odgovor na pitanje kada će doći na red uređenje Kalvarije kao park šume kako se naziva u turističkoj strategiji Grada. Nakon ovog kratkog šumskog izleta, Krejči se je drugim pitanjem vratio na politički teren, a ono se je odnosilo na činjenicu da je u Hrvatskoj prisutno ukidanje gradskih prireza i razmišlja li se o tome u Pakracu. Gradonačelnica je ponovila da šumom Kalvarija upravljaju Hrvatske šume i bez njihovog odobrenja Grad ne može u njoj ništa učiniti. Što se tiče prireza, Blažević je rekla da se o tome razmišlja i kada ocijene da je situacija zrela, reagirat će se.
Mihajla Pavković je podsjetila da obnovu trga djelom sufinancira Grad, kao što ima obvezu od oko 2,8 milijuna kuna u započetom projektu aglomeracije, odnosno 4,3 milijuna kuna u najavljenom projektu obnove Spahijskog podruma, što je samo za ta dva projekta obveza Grada u naredne tri godine veća od sedam milijuna kuna pa je pitala gradonačelnicu kako to misli isfinancirati.
Blažević je rekla da to ne bi trebao biti problem posebice ako sadašnji izvorni proračunski prihod od 20 milijuna kuna se zadrži. Postoji i dodatna mogućnost za gradove, vrlo povoljnog zaduživanja po kreditnim linijama HAMAG-a, pri čemu Grad ima odobrenje od banke za minus na računu u iznosu do dva milijuna kuna koji još nikada nije korišten. Osim toga gradonačelnica je iskazala nadu i u sufinanciranje dijela tih obveza iz raznih državnih fondova.
Pravo na drugo svoje pitanje M. Pavković je iskoristila da ponovi potrebu izgradnje nogostupa u Ulici Dalibora Duchača u Prekopakri za što je ranije gradonačelnica na njenu inicijativu obećala pomoći ŽUC-u sufinanciranjem projektne dokumentacije.
Blažević je ponovila spremnost da Grad financira projektnu dokumentaciju, a Marija Čar, voditeljica nadležnog ureda u gradskoj upravi, je rekla da je riječ o vrlo zahtjevom i skupom projektu jer zbog prisutnosti klizišta i strmosti terena izgradnja nogostupa zahtjeva i izgradnju potpornog zida i da ŽUC trenutno nema novaca za takvu investiciju.

Marin ostao bez pitanja

Dragan Marin je priliku za svoja dva pitanja iskoristio kao uvod u prvu točku dnevnog reda (Program mjera potpora poduzetnicima) naglasivši potrebu veće transparentnosti uz široko obrazlaganje. O sadržaju odgovora smo već izvijestili u prethodnom tekstu s jučerašnje sjednice. I drugo pitanje Marin je počeo širokim uvodom na što je reagirao predsjednik Miroslav Ivančić. Nakon toga je uslijedila kratkotrajna ping-pong rasprava ova dva vijećnika pa je „jači“ (predsjednik) vijećniku oduzeo riječ tako da nismo saznali pitanje, a iz uvodnog obrazloženja se moglo zaključiti da je Marin imao namjeru pitati zašto na dnevnom redu ove sjednice nije rebalans proračuna s obzirom na to da će nešto kasnije izglasane mjere mijenjati predviđene stavke i na strani rashoda i na strani prihoda.