Borislav Černi, planinar i radio-amater iz Pakraca, te Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik su dobitnici ovogodišnjih nagrada Požeško-slavonske županije. Umjesto 14. travnja, koji se uobičajeno obilježava kao Dan Županije svečanost dodjele nagrada radi epidemioloških mjera održana je jučer u županijskoj vijećnici, a dobitnicima su nagrade uručili župan Alojz Tomašević i predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević.

Zaljubljenik u prirodu i tehničku kulturu

„Borislav Černi cijeloga života sudjeluje u svim sferama društvenoga života u Pakracu. Jedan je od osnivača foto kino sekcije u osnovnoj školi. Borislav Černi veliki je zaljubljenik u prirodu te samim time i član Planinarskog društva „Psunj“ u kojemu je dobio i mnoga priznanja. Također je član i Radio kluba gdje je kao zaljubljenik u tehničku kulturu vodio mlade te s njima sudjelovao u mnogim natjecanjima, a između ostaloga za svoja djela u tehničkoj kulturi, dobio je i Zlatnu plaketu grada Pakraca. Član je još nekoliko udruga u kojima aktivno sudjeluje“, obrazloženje je za dodijeljenu Povelju zahvalnosti Požeško-slavonske županije Borislavu Černiju, za koju ga je predložio Grad Pakrac, PD „Psunj“ i Radio klub Pakrac.

Privlačna rehabilitacijska ustanova

„Toplice Lipik spominju se još prije 250 godina, a kao europska lječilišna destinacija poznate su zadnjih 150 godina. Kao teški ratni stradalnik, Toplice Lipik uspjele su uz pomoć ministarstava i županije obnoviti veliki broj svojih objekata. Specijalna bolnica Lipik sudjeluje u bolničkom liječenju sa 130 kreveta, a ostalih 130 nudi na tržištu zdravstvenog turizma te se sve više profilira kao regionalni rehabilitacijski centar za liječenje i rehabilitaciju multiple skleroze te stanja nakon moždanog udara, ortopedska i reumatološka oboljenja. Zbog svega toga postala su privlačna rehabilitacijska ustanova u koju dolaze mnogobrojni pacijenti“, obrazloženje je za Godišnju nagradu dodijeljenu Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik, koju je  preuzeo ravnatelj Darko Kelemen.

Osim njih nagrade su jučer uručene Mariji Bajt za životno djelo, Povelju zahvalnosti Požeško-slavonske županije pored Černija su dobile još Hrvatske željeznice Putnički prijevoz d.o.o. i Dražen Divjak. Osim lipičke bolnice, godišnje nagrade ove godine dodijeljene su i članovima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško – slavonske županije - Mariu Kalanu i Mariu Bošnjaku, Kulturno-umjetničkom društvu „Orljava“ iz Pleternice, dr. Hrvoju Potrebici i  tvrtki Kutjevo d.d. iz Kutjeva.

Bez zajedništva smo ništa

Prije same dodjele, nagrađenima se obratio župan Alojz Tomašević koji je pritom naglasio: „14. travnja smo trebali proslaviti Dan naše županije, no situacija u svijetu dovela je do toga da na ovaj skromni način obilježimo taj dan i nagradimo vas koji ste svojim radom i doprinosom to zaslužili. Upravo u ovoj vijećnici 1847. godine je prvi puta na Skupštini donesena odluka da će se govoriti hrvatskim jezikom te je taj dokument odnesen banu Josipu Jelačiću. Puno toga bi se moglo reći o našoj županiji kroz povijest, no danas smo ovdje kako bi odali priznanja ljudima koji svojim radom doprinose razvoju Požeško-slavonske županije. Sve ono što županija zapravo ima, sve ono sa čime se borimo i sve ono što želimo ostaviti generacijama koje dolaze iza nas, naša djeca i unučad, koja će jednoga dana kada nas ne bude, čitati o nama koji smo živjeli i djelovali na ovom području. Bez zajedništva smo ništa, možemo se svađati i promišljati drugačije, ali ovo trenutno stanje u svijetu nas je podsjetilo da ništa ne možemo sami. Ponosan sam što sam upravo župan u ovom vremenu, kada pišemo povijest na svoj način sa svojim djelima i planovima za budućnost i razvoj naše predivne županije. Hvala vam što ste ovdje i što zajedno s nama stvarate povijest, na spomen našim hrvatskim braniteljima koji su sanjali domovinu, da i nakon 810. godina nastavimo prenositi priču Požeško-slavonske županije. Povodom 810. godina županije, sutra ćemo predstaviti i Fotomonografiju Požeško-slavonske županije, sa željom da ljudi koji će nastaviti voditi Domovinu i svi oni koji žive u njoj, čuju i vide o Požeško-slavonskoj županiji, ljepotama zavičaja, ljudima velikoga srca i ponosne slavonske duše.“

Nagrađenima se također obratila predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević: „Svi mi nastojimo dati svoj doprinos razvoju naše lijepe županije kako bismo što više ostavili u nasljeđe budućim generacijama, jer uvjerena sam cilj nam je svima isti, a to je županija uspjeha, prosperiteta, stabilnosti i sigurnosti. Ova svečanost je mjesto i prilika kako bi se zahvalili i odali priznanja svima koji djeluju u bilo kojoj sferi društvenog, ekonomskog i kulturnog života naše županije. Danas ste sa nama vi, laureati koji nesebično djelujete i radite na boljitku naše županije i njenih žitelja, kako bismo vam uručili godišnje nagrade i povelje zahvalnosti za vaš doprinos.“, rekla je J. Miličević.

Izvor i fotografije Požeško-slavonska županija