Danas poslijepodne na našim prodajnim mjestima u Pakracu i Lipiku možete kupiti novi 576. broj Pakračkog lista.

Interesantnost življenja

Iza nas je zasigurno po pitanju svakodnevice najneobičnije poslijeratno proljeće. Bili smo uskraćeni za brojne sadržaje, borili se najviše na dva polja: za zdravlje i za kućne zalihe svega i svačega. Na oba polja uspješno.

Iako nitko ne želi da se stanje ponovi, mnogima je bilo i sadržaja na koje se nisu žalili. Učenici i studenti nisu išli na nastavu, a neopravdanih izostanaka nije bilo i samo rijetki će ponavljati razred ili studijsku godinu. Bilo je puno „rada“ od kuće, ili nikakvog, a plaća je bila redovita, kod nekih čak i veća od uobičajene. Umjesto po kafićima, više smo se družili po kućama pa smo na benzinskim crpkama više kupovali piva nego benzina. Umjesto rezultata sportskih natjecanja, radoznalo smo očekivali dnevna izvješće nacionalnog stožera o rezultatima testiranja na virus. Većinu toga je sada iza nas što je vidljivo na ulicama na koje su se (bez maski) vratili građani u broju i aktivnostima kao prije epidemioloških mjera. Ostao je strah na koji nas sve češće upozoravaju stručnjaci, a to je mogućnost da se virus vrati na jesen. No do tada treba živjeti i raditi.

Stoga bi naredni ponedjeljak 1. lipnja, čak i da nije bilo ove epidemiološke situacija, trebao biti povijesni dan za Pakrac. Ako sve ostane prema najavama, ali i konkretnim pripremnim aktivnostima obavljenim tijekom posljednja dva tjedna, tog ponedjeljka bi bageri slovenske tvrtke trebali početi kopati na početku Ulice hrvatskih velikana građevinske rovove za izmjenu naših dotrajalih vodovodnih i kanalizacijskih sustava. Ta ulica bi automobilima trebala ostati nedostupna, ne samo u tijeku radova, nego zauvijek jer će nakon Slovenaca u nju zaći zaposlenici slavonskobrodske tvrtke da postave opločnjake čime će ona biti prepuštena samo pješacima. Radovi na kanalizaciji i vodovodu tijekom naredne dvije godine u većem ili manjem intenzitetu će se seliti po ostalim pakračkim i lipičkim ulicama i prigradskim naseljima što će značiti otežano kretanja po njima, možda i povremeni prekidi u funkcioniranju tih sustava, više nego obično buke i prašine. Ponovo će se od građana tražiti strpljenje i prilagođavanje izvanrednoj situaciji, sve u cilju boljeg sutra.

Da se nakon dva mjeseca život vraća u normalu u uredništvu primjećujemo i po tome da su ponovo počeli stizati pozivi za razna događanja, uglavnom ona koja nisu mogla biti održana u vrijeme epidemiološke situacije. Takvih najava je puno pa već sada možemo zaključiti da ove godine je novinarska sezona „kiselih krastavaca“ bila pomaknuta sa srpnja i kolovoza na travanj i svibanj. U strahu od jeseni i povratka virusa, u ljetne mjesece će biti pomaknuti i neke aktivnosti planirane za jesen. Jedna od njih su i saborski izbori pa će nas tijekom lipnja u medijima, uključujući i lokalne, umjesto borbe s virusom, bombardirati obećanja naših političara o boljoj budućnosti, uz uvjet da baš njima date svoj glas.

Uz sve te aktivnosti i stalne prilagodbe nekim izvanrednim situacija, ako ništa drugo, nitko ne može reći da je život dosadan.

PRIČA S NASLOVNE STRANE: PROJEKT AGLOMERACIJA: U PONEDJELJAK 1. LIPNJA

Nakon 10 godina najava, u gradu počinje veliko kopanje

Prema sadašnjim najavama 1. lipnja započinje konkretno kopanje za potrebe izvođenja radova na projektu pakračko-lipičke aglomeracije. Radovi te vrste bi, kako je rekao Marijan Pierobon direktor Voda Lipika, trebali započeti tog ponedjeljka na početku Ulice hrvatskih velikana, kod spomenika Franji Tuđmanu prema glavnom gradskom trgu. To bi trebalo značiti da ćemo tom prometnicom automobilom se moći provesti još samo 31. svibnja i - nikada više. Naime, radi zahtjevnosti radova na uskom prostoru, ulica će biti zatvorena za sav automobilski promet, a nakon što se završe radovi na izmjeni kanalizacijskih i vodovodnih sustava koje kao glavni izvođač izvodi slovenska tvrtka „Gorenjska gradbena družba“ iz Kranja, što bi prema njihovom planu trebalo biti gotovo za tri mjeseca, Poduzeće za ceste Slavonski Brod će nastaviti modernizaciju ulice kojom je previđeno postavljanje betonskih opločnjaka i njeno pretvaranje u pješačku zonu u kojoj bi pod određenim uvjetima automobilski promet bio dostupan samo za opskrbu. Piše: Darko Baronica

INTERVJU: LJILJANA RUPENA KELEMEN, VODITELJICA SMJENE I ZAMJENICA RAVNATELJA U SREDNJOJ ŠKOLI PAKRAC

Svima je bilo teže, ali sve će biti odrađeno

Kako se privodi kraju ova neobična školska godina, s čim su sve bili zakinuti učenici u njoj, što je predstavljalo najviše teškoća nastavnicima i obrazovnom sustavu pitali smo Ljiljanu Rupena Kelemen, službenu voditeljicu smjene u Srednjoj školi Pakrac preko koje ipak ide najveći broj informacija i poslova u svakodnevnom životu škole.

GRADSKI PROJEKTI: Za obnovu Spahijskog podruma 24 milijuna europskih kuna

Gradovima Pakracu, Pleternici te Požeško-slavonskoj županiji iz Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova je nedavno stigla potvrda da je odobren zajednički projekt ''Svijet graševine“ vrijedan 65,8 milijuna kuna od čega nepovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 55,5 milijuna kuna. Nositelj projekta je Grad Pakrac, a projektni partneri su Grad Pleternica, Javna ustanova Pleternica, Požeško-slavonska županija, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Muzej grada Pakraca i Knjižnica grada Pakraca. Projektom će se financirati priprema i izrada strateške, programske i prezentacijske dokumentacije, edukacije, stručna usavršavanja, uspostava upravljačke strukture te građevinski radovi i opremanje objekata Spahijskog podruma u Pakracu i Muzeja bećarca u Pleternici. Piše: Darko Baronica

U novom broju još pročitajte:

EPIDEMIOLOŠKA KRONOLOGIJA: Ukinute propusnice, otvoreni kafići, vrtići, frizeraji…

GRADSKO VIJEĆE PAKRAC: Proračunska pomoć lokalnom gospodarstvu 500.000 kuna

BIVŠE DVORIŠTE PAPUKA: Uselili prvi poduzetnici;

NAPOKON PRORADILO RECIKLAŽNO DVORIŠTE: Dodatna mogućnost za sortiranje otpada;

U VRIJEDNOSTI 360 TISUĆA KUNA: Uređenje “poučne staze” prema sv. Vidu;

U LIPNJU I SRPNJU: Pričest i krizma će ipak biti održane;

ZBOG EPIDEMIOLOŠKIH MJERA: Odgođen Multipak;

ŽUPANIJSKE NAGRADE: Dobitnici Borislav Černi i Bolnica Lipik;

11. SVIBNJA OTVORENI KAFIĆI: Umjesto turske kave, opet ispijamo espresso;

KUGLANJE - ZAKLJUČENE NIŽE KUGLAČKE LIGE: Banovac prvak i novi drugoligaš

 

U ovom broju prilog: Investicije i projekti Grada Pakraca u 2019. godini

 

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Matije Gupca, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.