Više od stotinu osoba među kojima je bilo neuobičajeno puno djece i mladih okupilo se je na svetoj misi u Španovici, služenoj u povodu Duhova koji je do 1942. godine slovio kao blagdan ovog sela.

Sudeći po registarskim pločicama osim iz Pakraca došli su s područja Zagreba, Osijeka, Đakova, Virovitice, Slavonskog Broda, Požege, Kutine, Siska. S obzirom na starost Španovčana, ali i epidemiološku situaciju ovakvim odazivom je ugodno iznenađen i Boris Pleša, predsjednik Zavičajna zajednica Španovčana koja od 1993. godine organizira na ovaj način obilježavanja Duhova. Nakon puno godina u povodu Duhova u Španovicu je stigla i novinarska ekipa HTV-a.

Za razliku od prijašnjih godina misa koji je služio pakrački župnik Jozo Zorić nije održana u vatrogasnom domu, nego na otvorenom pored  temelja spaljene crkve koje je nosila ima ovog blagdana, a zbog epidemioloških mjera nije bilo niti čestih gostiju, izaslanstva Ravne Gore iz Gorskog Kotara, predjela iz kojeg su Španovčani 1860-tih migrirali u Pakrac i utemeljili naselje Španovica.

Španovica je jedno od četiri naselja u Hrvatskoj kojeg su partizani spalili u 2. svjetskom ratu, znatan dio stanovnika pobili, a ostale raselili s trajnom zabranom povratka. Imovinu im je, nakon što su okarakterizirani kao državni neprijatelji, oduzeo jugoslavenski komunistički režim, naselio u njihovo selo doseljenike iz Bosne, te preimenovao naselje u Novo Selo. Nakon osamostaljivanja Hrvatske i Domovinskog rata naselju je vraćeno ime Španovica, ali najveći dio imovine Španovčanima nikada nije vraćen u naturalnom smislu, već dijelom kroz simbolične dugogodišnje novčane isplate.

Španovčani koji su došli iz daljega uobičajeno obilaze groblje svojih predaka i pale svijeće na spomeniku podignutom u spomen na 396 ubijenih ili nestalih Španovčana tijekom 2. svjetskog rata i godina poračja.