Kroz „paralelni intervju“ smo željeli predstaviti Pakračanke, kandidatkinje na listama Restart koalicije i HDZ-a za koje će naši birači moći glasovati 5. srpnja te smo im postavili devet istih pitanja kroz koje su predstavile svoj dosadašnji politički rad, kao i razmišljanja o političkoj budućnosti.

Čime ste zaslužili čast da se nađete na listi među 14 odabranih kandidata vaše stranke koji će u borbu za birače na velikom prostoru koji pokriva tri slavonske županije?
Svojim znanjem, sposobnošću, marljivošću i dugotrajnim radom u SDP-u, kao i u Forumu žena SDP-a. Županijska sam predsjednica Foruma žena SDP-a Požeško-slavonske županije, u prošlom mandatu sam bila potpredsjednica Glavnog odbora Foruma žena SDP-a Hrvatske, članica sam Predsjedništva županijske organizacije SDP-a Požeško-slavonske županije, potpredsjednica sam gradske organizacije SDP-a Pakrac. Vijećnica sam u Gradskom vijeću Grada Pakraca u drugom mandatu. Završila sam Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, pohađala sam Poslijediplomski specijalistički studij javnog prava i uprave pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Vaša pozicija na listama nisu u ulaznim kvotama vaše stranke, ali uvijek ostaje mogućnost da naknadno uđete u Sabor. Nadate li se tome?
Prvenstveno mi je bitno da ostvarimo što bolji rezultat za RESTART koaliciju i da koalicija pobjedi na izborima. Što će biti poslije odlučiti će predsjednik i vodstvo stranke.
Što očekujete od preferencijalnog glasovanja, posebice na „domaćem“ terenu?
Očekujem da će me preferencijalnim glasom glasači podržati i da će na listi RESTART koalicije zaokružiti mene kao kadidatkinju. Kao što sam rekla meni je bitno da ostvarimo što bolji rezultat i pobijedimo.

Previše volim Pakrac i Lipik da ne bi poduprla lokalne projekte i interese. Moj razlog ulaska u politiku je da promijenim društvo na bolje. Ako su projekti u interesu naših sugrađana sigurno ću surađivati.

Je li vam neobično da su iz Pakraca na obje biračima najprivlačnije stranačke/koalicijske liste kandidirane žene, odnosno je li to bio stranački plus i jedan od bitnijih kriterija?
Odgovorit ću vam protupitanjem. Da li bi takvo pitanje postavili da su kandidati na listama muškarci? Vjerojatno ne bi. Ali kada već postavljate pitanje o ženama na listama naglasila bi da je SDP na ovim izborima sukladno Statutu stranke uveo zip model i prvi put dosad na parlamentarnim izborima, ponudio jednak broj žena i muškaraca te ih na listi poredao potpuno ravnopravno.
Ako postanete zastupnica, hoćete li svoj status profesionalizirati u pogledu zasnivanja radnog odnosa u Saboru?
Priroda posla koji radim je takva da ne mogu u isto vrijeme raditi oba posla. Ukoliko postanem zastupnica morati ću svoj status profesionalizirati.
Može li se i iz činjenice da ste prisutni na listama među izabranim kandidatima kasnije lobirati za interese Pakraca i Lipika?
Kada pobijedimo na izborima i formiramo vlast sigurno će biti prilike lobirati za interese Pakraca i Lipika. Sigurna sam da ću moći lobirati.
Da li je među vama, kao potencijalnim zastupnicama iz politički suprotstavljenih stranaka moguća buduća suradnja kada su u pitanju lokalni projekti i interesi?
Previše volim Pakrac i Lipik da ne bi poduprla lokalne projekte i interese. Moj razlog ulaska u politiku je da promijenim društvo na bolje. Ako su projekti u interesu naših sugrađana sigurno ću surađivati.
Pretpostavljam da će te sudjelovati u izbornoj kampanji što će podrazumijevati putovanja po cijeloj 5. izbornoj jedinici. Uzimate li za to godišnji odmor?

Svakako ću uzeti godišnji odmor

Očekujete li prljavština u kampanji na lokanoj razini?
U politici kao i u životu sve se može očekivati, ali mislim da nema potrebe za vođenjem prljave kampanje. Osobno se ne namjeravam spuštati na tu razinu.
Što bi još istaknuli prije izbora 5. srpnja?

Tri stupa „Restart“ programa

Hrvatskoj je potrebna društvena, gospodarska i politička promjena. Bilo bi pogubno da još četiri godine imamo ovakvu vlast. Današnja Hrvatska je ekonomski slaba, demokratski deficitarna, infrastrukturno zapuštena, socijalno podijeljena. Pogođeni smo i novom globalnom krizom. Treba u što kraćem vremenu pokrenuti gospodarstvo, smanjiti nezaposlenost. Program RESTART koalicije se temelji na tri stupa: održivo i uključivo gospodarstvo; pravedno, solidarno i slobodno društvo; učinkovite i dostupne državne institucije i društvo bez korupcije. Navela bi neke provedbene mjere iz programa. To je smanjenje poreznog tereta na plaće, odnosno povećanje neoporezivoga dijela osobnog odbitka na 5000 kuna; povećanje iznosa minimalne plaće na 4000 kuna neto, uz redovito usklađivanje kako iznos minimalne plaće ne bi pao ispod 60 posto medijalne plaće; snižavanje stope PDV-a na 5 posto za repromaterijal za poljoprivredu na koji se sada primjenjuje stopa od 13 posto; isplata dijela mirovine preminuloga korisnika bračnom partneru korisniku mirovine; donošenje zakona koji će jamčiti pravo žene na izbor na dostupan, siguran i besplatan pobačaj i kontracepciju; oživljavanju programa "72 sata" koji bolesnicima s malignim bolestima osigurava početak liječenja u roku od tri dana od dijagnoze; osiguranje 100 posto i neto plaće majci na rodiljnom dopustu. To su neke od provedbenih mjera koje treba spomenuti.
Na kraju pozivam građane da iziđu na izbore i daju glas listi broj 12, listi RESTART koalicije, te da podrže preferencijalno mene kao kandidatkinju.