Čime ste zaslužili čast da se nađete na listi među 14 odabranih kandidata vaše stranke koji će u borbu za birače na velikom prostoru koji pokriva tri slavonske županije?
Moja politička aktivnost na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini počinje 2003. godine. Od predsjednice Mladeži u Pakracu, članice Nacionalnog odbora Mladeži, Županijskog odbora mladeži preko gradskog i županijskog odbora HDZ-a, do predsjednice gradskog pa i županijskog odbora Zajednice žena HDZ-a, nadalje zamjenice gradonačelnika pa naposljetku i gradonačelnice. Sigurno sam unutar stranačkih struktura ostavila traga, ali i dolaskom na čelo našeg grada dokazala sam kako mogu preuzeti odgovornost. Dokaz tome je i pobjeda u prvom krugu na lokalnim izborima 2017. godine. Potporu za moju kandidaturu mi je pružio gradski odbor, županijski odbor, ali i Zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinski.
Vaše pozicije na listama (12. i 13. mjesto) nisu trenutno u ulaznim kvotama vaše stranke, ali uvijek ostaje mogućnost da naknadno uđete u Sabor. Nadate li se tome?
Prvenstveno, meni je velika čast biti na listi najjače stranke koja ima puno kvalitetnih ljudi koji su također zasigurno zaslužili biti na listi.
Mjesta na listi je 14, ne možemo svi biti na prva tri. Naš nositelj liste ministar financija Zdravko Marić je zasluženo prvi kao i svi ostali na listama. Gledam to kao zajednički, timski rad u kampanji. Sigurna sam da će HDZ imati priliku sastaviti Vladu i da će se crta ulaska u Sabor visoko podignuti.
Što očekujete od preferencijalnog glasovanja, posebice na „domaćem“ terenu?

Preferencijalni glas imponira

Meni je važna lista. Naravno da će imponirati i preferencijalni glas za koje sam sigurna da će mi prvenstveno doći iz Pakraca i Lipika.
Je li vam neobično da su iz Pakraca na obje biračima najprivlačnije stranačke/koalicijske liste kandidirane žene, odnosno je li to bio stranački plus i jedan od bitnijih kriterija?

Sigurno sam unutar stranačkih struktura ostavila traga, ali i dolaskom na čelo našeg grada dokazala sam kako mogu preuzeti odgovornost. Dokaz tome je i pobjeda u prvom krugu na lokalnim izborima 2017. godine.

U našoj stranci nije bio primarni kriterij spol, nego rad i uspjesi, a područje Pakraca i Lipika, zauzimaju važno mjesto u formiranju liste. Možda je bio plus uz sve ostale ranije navedene kriterije, ali ako pogledate u prošlost kandidate HDZ-a s našeg područja, sigurno spol nije odredio ulazak na listu. Dokazala sam se u političkom smislu kao gradonačelnica .
Ako postanete zastupnica, hoćete li svoj status profesionalizirati u pogledu zasnivanja radnog odnosa u Saboru?
Znam samo da ću i dalje ostati gradonačelnica. Ove dužnosti nisu nespojive i nije neuobičajeno da gradonačelnik/ica bude i saborski zastupnik/ica.
Može li se i iz činjenice da ste prisutni na listama među izabranim kandidatima kasnije lobirati za interese Pakraca i Lipika?
Osobno lobiram svakodnevno za naše projekte i to mi je posao. Mislim da je to vidljivo. Dobro surađujem sa saborskim zastupnicima/cama, ali i članovima Vlade.

Zatvorena SDP-ova vrata

Da li je među vama, kao potencijalnim zastupnicama iz politički suprotstavljenih stranaka moguća buduća suradnja kada su u pitanju lokalni projekti i interesi?
Podupirem sve što je u interesu našega grada i sugrađana. Prije par godina, dok je SDP-ova Vlada bila na vlasti zajednički smo s lokalnim SDP-om pokušali lobirati za projekte na području Pakraca, ali niti za jedan nije bilo sluha, ne od lokalnog SDP-a, nego od strane tadašnje Vlade. To su mjeseci i godine koje ne mogu zaboraviti. Vrata su nam bila zatvorena na svakom mjestu, sredstva u proračun nisu dolazila, izgubili smo 22 milijuna eura za projekt obnove ratom stradalih gradova. Imali smo pripremljene projekte, ali nisu podupirani. Mislim da je i lokalni SDP tada bio razočaran u odnos njihove Vlade prema nama.
Pretpostavljam da će te sudjelovati u izbornoj kampanji što će podrazumijevati putovanja po cijeloj 5. izbornoj jedinici. Uzimate li za to godišnji odmor?
Godišnji odmor u pravilu i prema važećim propisima, nemam. Naravno da ponekad moram uzeti predah, ali ovo nije vrijeme za predah jer se i u gradu radi na svakom koraku. Grad mora funkcionirati, tako da ću sve obaveze pokušati obavljati ažurno i u kampanji i u gradu.
Očekujete li prljavština u kampanji na lokanoj razini?
Ne. Gospođu Pavković poznajem i sigurna sam da neće biti niti pokušaja, a ja sam pokazala da to nije moj način političke kampanje i da se u političkoj utakmici služim argumentima, brojkama i činjenicama o onome što zastupam.
Što bi još istaknuli prije izbora 5. srpnja?
U protekle četiri godine Vlada RH, na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem, pokazala je da se može puno toga napraviti za poboljšanje kvalitete života u svim dijelovima RH. Teško mi je nabrojati sve projekte koje smo realizirali ili koji su u realizaciji. Trenutno imamo oko 300 milijuna kuna radova na području Pakraca, na području Lipika isto tako. Ministarstvo financija je donijelo Zakon o financiranju lokalne samouprave po kojemu, po prvi put, iz državnog proračuna dobivamo sredstva fiskalnog izravnanja i to nam omogućuje da sufinanciramo projekte, provodimo programe potpore poduzetnicima, višečlanim obiteljima, sufinanciramo vrtić s preko 72 posto, nabavljamo radne bilježnice za osnovnoškolce, pomažemo mladim obiteljima, nezaposlenima, studentima… Sve to nije bilo moguće prije 4 godine. Sigurna sam da to naši sugrađani prepoznaju i da će dati povjerenje HDZ-u da i naredne 4 godine nastavi voditi Hrvatsku u sigurnom smjeru i da neće dozvoliti da se opet nađemo ispred zatvorenih vrata u Zagrebu i u mraku (a ovo nije samo figurativno, jer smo morali određeno vrijeme gasiti i javnu rasvjetu). Ako samo usporedimo Andreja Plenkovića i Davora Bernardića mislim da nema dvojbe kako je gospodin Plenković jedina osoba na političkoj sceni koja može kvalitetno predstavljati Republiku Hrvatsku. U političkom životu izbori su kao utakmica, ali ovi izbori nemaju drugo poluvremena nego samo jedno i glas svakoga od nas je važan za našu budućnost koja će nam biti onakva kakvu sami izaberemo, sigurna ili promašena. Naša dužnost i obveza je izaći na izbore, pa pokažimo da smo dorasli demokraciji.