Sportski park Omanovac bi trebao biti slijedeći projekt koji će Grad Pakrac kandidirati za novčana sredstva na nekom od natječaja domaćeg ili EU porijekla. Papirnati dio projekta je dovršen u cijelosti, a predstavnicima sportskih udruga i medijima je predstavljen početkom srpnja u gradskoj vijećnici pri čemu je moderater bio Zvonimir Miler iz agencije za poslovno i turističko savjetovanje Open way.

Projekt se odnosi na nadogradnju raznim sportskim sadržajima postojeće oko Planinarskog doma Omanovac pri čemu se ništa ne bi oduzelo od sadašnjih. Na prostoru od 8.6 hektara površine oko Omanovca projekt predviđa montažu/izgradnju adrenalinskog parka koji bi zajedno sa zip line-om obuhvaćao prostor od oko 665 četvornih metara. Pored sadašnjeg dječjeg igrališta bi bilo dograđeno još jedno ukupne površine 1600 četvornih metara i bilo bi prilagođeno mogućnosti korištenja kako zdravoj djeci tako i onima s invaliditetom.

Ispod doma, pored sadašnje skijaške staze je predviđena izgradnja takozvane tubing staze koja je sastavljena od plastičnih materijala, a radi se o zimsko-ljetnoj sanjkaškoj stazi kojom se kreće uz pomoć gumenih struktura. Staza bi trebala biti dugačka 289 metara. Uz nju i uz postojeću skijašku stazu su predviđene dvije pokretne trake dužine 141 i 96 metara kojim bi se skijaši, sanjkaši, biciklisti, ali i pješaci mogli uspinjati uz brdo prema planinarskom domu. Također je predviđeno i postavljanje pet građevinskih objekata kontejnerskog tipa namijenjenih sanitarnom čvoru, info pultu, prostoru za Gorsku službu spašavanja, te dva skladišta – sportske opreme i za ratrak. Tu su još i neki manji sadržaji kao što je panoramski teleskop, servisna stanica za bicikle i slično. Pored toga bila bi unaprjeđena prometna infrastruktura koja bi omogućavala pješacima, biciklistima, ali i automobilima i autobusima poveznicu sa sadašnjom cestom od Kraguju na cestu prema Šeovici kako bi se jednog dana omogućio jednosmjerni kružni promet od ulaza, od kraja Kraguja pored doma, prema početku Šeovice kao izlazu, kao i neophodna komunalna infrastruktura poput pročišćivača otpadnih voda i slično.

Za sve to je prema proračunu projektnog tima potrebno 7,6 milijuna kuna. Ono što je pri tom bitno, projekt je rađen tako da se može izvoditi etapno i vremenski i financijski kako bi se mogao kandidirati na više natječaja, pa i onih koje dodjeljuju manja sredstva. Vladimir Gazić, direktor LRA Poduzetnički centar Pakrac, smatra da bi sredstva na nekom od takvih natječaja mogla biti osigurana za dvije godine.

Miler je istaknuo da se nakon analize meteoroloških statističkih pokazatelja unazad pet godina odustalo od izgradnje skijališta s pratećim objektima jer su pokazatelji nepovoljni, a i ona je jako skupa.

U uvodnom dijelu prezentacija gradonačelnica Anamarija Blažević je istaknula da priprema ovakvih projekata iziskuje jako puno vremena, a ovaj kao ideja datira još iz 2008. godine, otkad se trebalo ishodovati puno suglasnosti. Smatra da je Omanovac kao zona aktivnog odmora izvan Pakraca i Lipika relativno nepoznat, ali bi mu ovakav projekt mogao omogućiti znatno veću afirmacija iako je već sada u Pakracu prisutan manjak smještajnih kapaciteta.

Z. Miler je istaknuo jednu simpatičnu činjenicu: Planinarski dom Omanovac je ugostiteljski objekt na najvećoj nadmorskoj visini u županiji.