Objavljeni su konačni rezultati državne mature za pakračke srednjoškolce pa je tako završilo vrijeme neizvjesnosti i iščekivanja za 84 maturanata Srednje škole Pakrac koji su pristupili polaganju državne mature, od čega je 20 učenika bilo iz gimnazijskog programa, a 64 iz strukovnih.

Državna matura, već uobičajeno, sastojala se od obvezatnoga (Hrvatski jezik, Matematika i strani jezik) te izbornoga dijela. Za višu, A razinu ispita iz Hrvatskog jezika odlučio se 31 učenik pakračke srednje škole, nižu B razinu Hrvatskog jezika polagalo je 53 učenika, dok je Matematiku B razine pisalo 77 maturanata, a samo sedmero A razinu. Što se tiče stranih jezika, Engleski jezik A razinu je polagalo 24 učenika, B razinu 53 učenika, a Njemački jezik B razinu njih sedmero dok za A razinu nije bilo prijavljenih.

Kao i prethodnih godina, u izbornom dijelu učenici su se u najvećem broju opredijelili za Biologiju (16 učenika), Fiziku (14 učenika), Psihologiju (13 učenika) i Kemiju (12 učenika), dok su u manjem broju pisali još i ispite iz Informatike, Povijesti, Politike i gospodarstva i Sociologije.

Prosječne ocjene bolje nego prošle godine

Profesor Jonatan Berlančić, ispitni koordinator u Srednjoj školi Pakrac, istaknuo je da je prolaznost na ispitima u obveznom dijelu veća u odnosu na prošlu godinu i iznosi gotovo 60 posto, s tim da su svi učenici gimnazijskog razreda položili obvezni dio državne mature. Negativnih ocjena iz obveznih predmeta najviše je iz Matematike na B razini, te Engleskog jezika na B razini, ali zato na ispitima iz Hrvatskog jezika na A razini, Engleskog na A razini i Matematici na A razini nema negativnih ocjena.

Uspoređujući postignute ocjene u obveznom dijelu sa prošlogodišnjima, ističe da su prosječne ocjene iz svih obveznih predmeta bolje, s tim da posebno naglašava kako su ocjene iz Engleskog jezika na A razini najbolje od početka provođenja državne mature u pakračkoj školi.

„Istaknuo bih činjenicu da je više učenika medicinskog usmjerenja postiglo odlične ocjene iz Engleskog jezika na A i B razini, te mogu reći da su ocjenama postignutim na tim ispitima potpuno ravnopravni gimnazijskom razredu. Učenica gimnazijskog razreda je postotkom riješenosti na ispitu iz Hrvatskog jezika A razine rangirana u 3 posto najbolje riješenih ispita u Hrvatskoj. Ujedno je to i najbolje napisan ispit iz tog predmeta na ljetnom roku što se tiče učenika naše škole. Dva učenika medicinskog usmjerenja rezultatom na ispitu iz Engleskog jezika na B razini također su ušli u tri posto najbolje riješenih ispita u Hrvatskoj“, rekao je profesor Berlančić istaknuvši da zbog nastave na daljinu u drugom polugodištu učenici nisu imali mogućnost dodatnih priprema s nastavnicima. No, učenici su prije same provedbe državne mature po prvi put pisali probni online esej iz Hrvatskog jezika i sveukupno gledajući, unatoč epidemiološkim mjerama, ljetni rok je prošao regularno, a postignuti rezultati su dobri.

U tijeku su prijave ispita državne mature u jesenskom roku koje traju do 31. srpnja. Provedba ispita je od 19. kolovoza do 4. rujna, a konačni rezultati biti će objavljeni 16. rujna.

Gimnazijalke odlične na upisima

Jučer su objavljene i konačne rang liste studijskih programa koje su na ljetnom roku upisali pakrački maturanti, no bez njihove dozvole za objavljivanjem, a u skladu s Općom uredbom (EU) o zaštiti podataka i Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka („Narodne novine“ broj 42/18.), Srednja škola Pakrac nam nije mogla dati imena učenika već samo popis upisanih programa. No, saznali smo da su na studiju Povijesti i sociologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu dvije učenice gimnazije postigle prvo i drugo mjesto na rang listi. Na studiju Biologije u Osijeku, naša gimnazijalka je prva na listi, a isto mjesto je ostvarila još jedna gimnazijalka na studiju Češkog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Na osječkom Sveučilištu, naši maturanti su još upisivali Ekonomiju, Računarstvo, Psihologiju, Biologiju, Učiteljski studij, Medicinu i Pravo, a na Sveučilištu u Zagrebu će pakrački učenici studirati Socijalnu pedagogiju, Poslovnu ekonomiju, Poljski jezik i književnost, Kroatistiku, Kineziologiju, Pravo, Šumarstvo i Učiteljski studij, dok je jedan učenik upisao Visoko učilište Algebra, smjer Primijenjeno računarstvo.

Učenici medicinskog usmjerenja će školovanje nastaviti na studiju Sestrinstva i to u Novoj Gradišci, Puli, Varaždinu, Bjelovaru i Zagrebu, fizioterapeuti na studiju Fizioterapije u Varaždinu, Vukovaru i Pakracu, a jedan učenik građevinskog smjera će studirati Graditeljstvo na Sveučilištu u Varaždinu.