Kroz ovogodišnji Program za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina Ministarstvo poljoprivrede je odobrilo desetak projekata za male OPG-ove s područja Pakraca i Lipika.

Cilj ovog programa je pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivi razvoj, uključenje članova gospodarstva u rad na OPG-u i zaradu dovoljnu za dostojanstven život za ostanak na ruralnom području s tim da se projektne aktivnosti moraju provoditi na područjima jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom više od 5 posto pripadnika nacionalnih manjina, izvijestio nas je Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Pakraca iz redova srpske nacionalne manjine i predsjednik županijskog Vijeće srpske nacionalne manjine.

S dobitnicima ove potpore on je prošlog tjedna održao sastanak, a nas je o detaljima izvijestio kroz razgovor.

Poticaji u visini 60.000 kuna

Koliko je iznos sredstava koje daje Ministarstvo?

Riječ je o bespovratnim sredstvima za male OPG-ove u visini 60.000 kuna koje dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede uz izuzetno jednostavne procedure provedbe i izvješćivanja. Otkako se provodi ovaj Program unazad dvije godine, za poljoprivrednike s našeg područja je odobreno oko 6 projekta, pa raduju ovogodišnji rezultati prema kojima je više od pola milijuna kuna došlo za naše poljoprivrednike.

Kada će ih oni dobiti?

Ugovor i sredstva bi trebali biti vrlo brzo uručeni.

Za koju namjenu?

Odobreni projekti su uglavnom usmjereni na sadnju trajnih nasada, odnosno nabavku sadnica oraha i šljiva, proširenje osnovnog stada uglavnom ovčarstva, nabavku nove i rabljene mehanizacije i opreme, nabavku plastenika i kupovinu poljoprivrednog zemljišta. Pored ovoga, moguće je ulagati u cijeli niz drugih prihvatljivih aktivnosti, ali je vidljiv veliki interes i potreba poljoprivrednika za ulaganje u mehanizaciju.

Da li primatelji moraju biti isključivo pripadnici nacionalnih manjina?

Ne, nikako, riječ o natječaju na koji se mogu javiti svi mali OPG-ovi sukladno kriterijima bez obzira na nacionalnost. Program kojim se financiraju ovi projekti je izrađen u okviru suradnje HDZ-a, Kluba zastupnika SDSS-a i Kluba zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. Bitno je da će mnogi naši, uglavnom mlađi sugrađani, koliko znam njih desetak iz Kusonja, Pakraca, Šeovice, Kukunjevca i Japage, proširiti i ojačati svoja gospodarstva uz nabavku potrebne mehanizacije. Svakako se nadam da će ovo biti poticaj i drugima mladim poljoprivrednicima da razmišljaju o ovom natječaju iduće godine.

U čemu se sastoji podrška Srpskog narodnog vijeća?

Jedna od važnijih aktivnosti Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca i Požeško-slavonske županije su prezentacije koje provodimo unazad nekoliko godina i pokušavamo pružiti barem osnovnu informaciju poljoprivrednicima i obrtnicima o raznima državnim i EU natječajima. U tom pogledu ih i usmjeravamo prema lokalnim razvojnim agencijama, ali i prema drugima koji mogu kvalitetno pomoći. Kroz suradnju sa Srpskim narodnim vijećem i njihovim odjelom, Centrom za razvoj i investicije omogućili smo besplatno savjetovanje za poljoprivrednike koji su iskazali interes i za ovaj natječaj.