Dvorište kurije Janković bilo je jučer mjesto kreativnosti, zabave i učenja gdje je 30-ak djece i njihovih roditelja sudjelovalo u radionici Hrvatskih autentičnih igračaka (HAI), koja je organizirana u sklopu Coolturnog ljeta. Zvutka, Pagus, Čičulin i Znatiželjna nit imena su igračaka koje su nastale prije četiri godine u suradnji studenata i njihovih mentora sa Studija dizajna i Udruge PoVUcizakulturu.

Tanja Tandara, projektna menadžerica u kulturi u Udruzi, objasnila je da su ove igračke osmišljene prema pedagoškim smjernicama za pojedini uzrast i namijenjene su djeci predškolske i školske dobi koja kroz igru usvajaju razvojne vještine i ujedno upoznaju hrvatsku baštinu. Igračke također spajaju kontinentalnu i mediteransku Hrvatsku, jer su inspiracije za njihovu izradu pronađene u bogatoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini iz svih dijelova naše domovine. Ideja im je da se ove igračke koriste u dječjim vrtićima, školama, knjižnicama, muzejima, ali i po kućama.

Djeci najzanimljivija bila je igračka Zvutka odnosno spoj zvrka i lutke, inspirirana narodnim nošnjama i plesovima, koja je napravljena od prirodnih materijala, drva i pamuka, a razvija kreativnost i motoriku. Uz drvenu igračku u kompletu su šablone s elementima prugica, točki ili spirala kojima se oslikavaju priložene haljinice tako da je svako dijete oslikalo „svoju“ nošnju i svaka je bila drugačija.

Pagus je inspirirana tradicijom izrade čipke s otoka Paga, a izrađena je od pleksiglasa različitih geometrijskih oblika. Igračka nema određenu šablonu, već djeca mogu slagati elemente po svojoj želji i tako proizvesti razne oblike i motive čime razvijaju koncentraciju i prostornu orijentaciju.

Cilj igre Čičulin je staviti kolutove raznih težina na postavljene štapiće kako bi se što dulje održala ravnoteža. Igra potiče promišljanje, rješavanje problemskih situacija, razvijanje koordinacije ruke i oka, motorike, vježbanje koncentracije, a inspiracija za nju bila joj je stara tradicija čuvanja kruha koji ima važnu povijesnu ulogu. Naime, nekad se kruh pekao jednom tjedno i jeo vrlo štedljivo pa je bilo važno osmisliti način njegova čuvanja - na posebnim držačima kako glodavci i štetočine ne bi mogli do njega, ali i kako bi imao značajno mjesto u prostoru.

Igračka pod nazivom Znatiželjna nit, inspirirana ličkim vezovima, sastoji se od obruča oko kojeg se plete, a u igri postoje tri vrste tkanja - paralelno, kružno i trodimenzionalno primjenom kojih su djeca mogla stvoriti svoju malu tapiseriju.

Ovu radionicu obogatila su djeca iz KUD-a Seljačka sloga koja su svojim nastupom prikazali dio tradicije prekopakranskog kraja kroz nekoliko pjesmica i plesnih točaka.

Coolturno ljeto u Pakracu nastavlja se danas u 11 sati na istom mjestu, pričaonicama i igraonicama za djecu na kojima će se pročitati priča o Ribi duginih boja i izrađivati domaći plastelin.