Na pakračko – lipičkom području su u lipnju prošle godine na dvije lokacije postavljena kućišta namijenjena sigurnosnim kamerama, kojima se fotozapisom ili videozapisom bilježe kršenja prometnih zakona i regulative. Pakračka kontrolna točka nalazi se u Ulici Aleje Kestenova, na križanju „kod Ančića“, a lipičko na glavnoj prometnici, na ulazu iz pravca Pakraca u Ulici Ante Starčevića kod kućnog broja 79.
Je li njihovo postavljene s ciljem prometne prevencije poslužilo svrsi odnosno jesu li vozači skinuli nogu s papučice gasa, otkrili su nam iz PU požeško-slavonske na odaslan upit o broju ovogodišnjih sankcija izrečenih temeljem snimljenih prekoračenja brzine. Također, doznali smo i koliko je najnestašniji vozač požurio kroz kontrolnu točku te koliko ga je to zadovoljstvo u konačnici koštalo.

Odgovor iz PU prenosimo u cijelosti: „Na području u nadležnosti Policijske postaje Pakrac, u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2020., procesuirano je ukupno 548 prekršaja nepropisne brzine u naseljenim mjestima, koje su utvrđene fiksnim uređajima za mjerenje brzine. Postavljeni uređaji za nadzor brzine imaju tehničke mogućnosti da se iz zapisa uz prekršaje brzine, mogu utvrditi i razni drugi prekršaji iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Kao jedno od najgrubljih kršenja prometnih propisa, navodimo prekršaj počinjen u svibnju na nadzornom mjestu u Lipiku, kada je utvrđena brzina kretanja osobnog automobila od 117 km/h, što umanjeno za propisanu toleranciju čini prekoračenje od čak 55,3 km/h više od dopuštenog. Dopuštena brzina kretanja na tom mjestu je 50 km/h.
Zakon o sigurnosti prometa na cestama za vozače koji se u naselju kreću brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine predviđa novčanu kaznu u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznu zatvora u trajanju do 60 dana. Vozaču koji je proglašen krivim za takav prekršaj izriče se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, čije trajanje ovisi o broju ponavljanja prekršaja. Po pravomoćnosti prekršajne odluke vozaču se u evidenciju upisuje šest negativnih prekršajnih bodova.“