Udruga slijepih Pakrac-Lipik je na natječaju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u sklopu Poziva "Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga u zajednici koje pružaju udruge" dobila 150.000 kuna za prvu godinu provedbe trogodišnjeg projekta "Zajedno do cilja".

Kako je objasnio Stanko Kovačić, predsjednik Udruge, projekt je započeo 1. lipnja i putem njega su već zaposlene dvije gerontodomaćice. Jedna će obilaziti pakračke članove udruge i radit će puno radno vrijeme, dok će ona lipička raditi na pola radnog vremena jer je tamo manje članova. Pojedini članovi Udruge bili su korisnici projekta Zaželi, no zadatak njegovih gerontodomaćica je bio zadovoljavati potrebe videćih osoba, dok slijepi i slabovidni imaju specifične potrebe tako da im one nisu bile dovoljne. Zadatak ovih gerontodomaćica bit će mjerenje tlaka, šećera, pomaganje u kućanstvu, ali i prijevoz korisnika do liječnika, banke ili na aktivnosti Udruge. U Udruzi su nabavili zvučna aparate: vagu, tlakomjer i glukometar koji će one koristiti, ali će služiti i za druge potrebe i aktivnosti.

Klub korisnika

Kroz ovaj projekt osnovat će se Klub korisnika za osobe s invaliditetom, koji će organizirati različite radionice kao što su one o zdravoj prehrani koje će voditi njihovi vanjski suradnici, pri čemu će održati predavanja, ali i praktični dio gdje će pripremati zdrave obroke. U planu je održavanje i raznih sportskih aktivnosti za sve osobe s invaliditetom, ne samo članove Udruge, kao što su šah, domino, pikado, ali i planinarenje i šetnja gradom, rekao je Kovačić.

Nadalje, kulturnim aktivnostima, koje su u planu, nastojat će potaknuti svoje članove na čitanje korištenjem elektronskih pomagala, ali i slušanje zvučnih knjiga koje su dostupne na internetu, s tim da je određeni dio knjiga i brošura na Brailleovom pismu, slijepim i slabovidnim osobama dostupan i u Udruzi. Budući da su članovi Udruge uglavnom osobe starije životne dobi, problem je educirati ih i upoznati sa svim mogućnostima koje nude moderne tehnologije, naglašava predsjednik Udruge.

Žele strategiju

Vezano uz specifične potrebe osoba s invaliditetom te ostvarivanje zaštite njihova prava, želja je Udruge da se izradi Strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom na području gradova Pakraca i Lipika, temeljena na nacionalnoj Strategiji, kojom bi se uspostavio učinkovit i odgovoran sustav cjelovite skrbi o osobama s invaliditetom putem mjera i aktivnosti koje će naši gradovi poduzimati i provoditi samostalno ili u suradnji s tijelima državne uprave, ustanovama, udrugama osoba s invaliditetom i drugim pravnim i fizičkim osobama. Ciljevi strategije su poboljšanje života u obitelji i lokalnoj zajednici s pristupačnim uslugama, veća zapošljivost, bolja pristupačnost zdravstvenih, kulturnih, prometnih i svih drugih područja života osoba s invaliditetom.