Danas poslijepodne na našim prodajnim mjestima u Pakracu i Lipiku možete kupiti novi 578. broj Pakračkog lista.

Vrijeme je za zbogom „Partizanu“

U ponedjeljak je u specifičnim okolnostima završen tradicionalni pakrački malonogometni turnir. Vrlo dobro posjećen od publike koja je došla gledati nadmetanje stotinjak ponajboljih pakračkih malonogometaša razvrstanih u 13 ekipa, te još dvadesetak iz okruženja u jednoj ekipi, odnosno razbacanih po ostalim pakračkim. Većina od onih koji su pohodili tih osam natjecateljskih večeri vjerojatno će s nestrpljenjem očekivati isti događaj dogodine, naravno bez prisutnosti neželjenog virusa.

No idući turnir bi trebao biti i bitno drugačiji – poželjno je da se igra na novoj lokaciji, na igralištu pored srednje škole. Svaka čast „Partizanu“ i njegovoj tradiciji da ugošćuje 60-tak godina pakrački turnir, no od tada se mnogo toga promijenilo na bolje. Samo je „Partizan“ našim nemarom išao prema lošijem jer je do 90-e godine imao svlačionicu, vodu, WC.

U dvadesetim godinama 21. stoljeća je ipak neprimjerno da se takav sportski događaj odigrava u uvjetima u kojima se igrači skidaju u mračnom hodniku polusrušene bivše školske zgrade, bez svjetla, vode, tuševa i WC-a. Neprimjerno je da 400-tinjak osoba u gledalištu nema niti WC, da se ugostiteljske usluge obavljaju preko najobičnijeg stola. Naravno da su mnogi, prvenstveno organizator i igrači pomislili tih večeri kakav bi imali turnir da sve to imamo. Međutim, mi to sve i imamo samo ne koristimo jer nitko nema hrabrosti (ili što već) raskrstiti s tradicijom i reći „Partizanu“ hvala i zbogom.

Nekoliko stotina metara južnije, između srednje škole i sportske dvorane nalazi se također asfaltno malonogometno igralište s rasvjetom. Dvadesetak metara od igrališta je dvorana s adekvatnim svlačionicama i tuševima. U dvorani ima dovoljno sanitarnog prostora za potrebe gledatelja, nalazi se adekvatni ugostiteljski prostor iz kojeg se može lako servisirati izdvojeni šank kraj igrališta. Puno je više parkirnih mjesta nego u Gupčevoj ulici, više je i sjedećih mjesta na tribinama ako se opet bude trebalo boriti s virusom. Dvorana je ujedno i dom za organizatora turnira Sportsku zajednicu koja će tako imati bolju logističku potporu za lakšu i kvalitetniju organizaciju. Uostalom, ne bi više bilo niti problema s vremenskim uvjetima: u slučaju nevremena svi akteri se za nekoliko minuta mogu preseliti u dvoranu. Tim više jer se turnir igra u dijelu godine (lipanj-srpanj) kada osim zaposlenika nitko drugi niti ne ulazi u dvoranu. Dvorana je prostorno smještena u dijelu grada u kojem stanuje najmanje trećina njegovih stanovnika pa je većini gledatelja bliža od „Partizana“, dakle publici pristupačnija. Igralište je školsko. Prateći rad škole i ravnatelja Daria Čilića uvjeren sam da ne bi imao ništa protiv da se igralište ta dva tjedna, kad nema nastave, koristi u tu gradsku svrhu. Prema sadašnjem izgledu, da bi se to igralište stavilo u funkciju turnira potrebno je samo iza dva gola postaviti velike zaštitne mreže što i nije neka investicija. Uostalom, čuvari tradicije, ovim seljenjem opet bi imali kao nekada - „igralište kraj gimnazije“.

Igralište će idući mjesec radi potrebe zamjene velike kanalizacijske cijevi ispod njega biti razrovano. Izvođač radova ima obvezu dovesti ga u stanje u kakvom je bio prije početka radova. Možda je to i prilika da se ono unaprijedi nekom kvalitetnijom podlogom ili još nekim sadržajima.

Do sljedećeg turnira je preostalo 11 mjeseci. Dovoljno vremena da se počne razgovarati sa Srednjom školom i u Gradu i Sportskoj zajednici pripremati ovo povijesno seljenje. Ako se toga sjete dogodine u lipnju, bit će kasno i evo nas opet na „Partizanu“ - bez svlačionica, vode, WC-a…

 

PRIČA S NASLOVNE STRANE: ENERGETSKA OBNOVA OBITELJSKIH KUĆA

U novom ciklusu Fond odabrane sufinancira sa 60 posto

Fond za zaštitu okoliša i energetsku obnovu je 26. lipnja objavio javni poziv za energetske obnove obiteljskih kuća za koji je osigurano 203 milijuna kuna. Javni poziv sa svim uvjetima sufinanciranja, kao i obveznim pripadajućim prijavnim obrascima, objavljen je na stranicama Fonda. Zaprimanje natječajne dokumentacije započinje 1. rujna 2020. godine. Cilj programa u kojem Fond sufinancira 60 posto prihvatljivih troškova je potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Piše: Darko Baronica

 

INTERVJU: SREĆKO ŽULJ, VLASNIK I DIREKTOR TVRTKE LINTEO

Krenulo je odlično do epidemije

Uskoro će dvije godine od kako radi tvrtka „Linteo“ o čemu smo već pisali. Htjeli smo vidjeti što je drugačije nego u listopadu 2018. godine kada su počeli s radom, kako se nose u vrijeme epidemiološke situacije? O tome, ali i o novom aktualnom proizvodu –zaštitnim maskama, razgovarali smo s direktorom i vlasnikom Srećkom Žuljom.

 

NAŠI SUGRAĐANI: TOMISLAV TESSARI: VLASNIK DUĆANA „BICIKLI TESSARI“

Oko male obiteljske ideje izgradili smo ozbiljnu priču

„Mi smo biciklisti. Bicikle koristimo na natjecanjima, rekreaciji i kao prijevozno sredstvo. Naša ideja bila je stvoriti trgovinu specijaliziranu za prodaju bicikala, biciklističke opreme i servis, a koja će biti prepoznatljiva i po specifičnom uređenju. U Pakracu, mjestu s malim brojem stanovnika i nerazvijenoj svijesti o biciklizmu nekima se ova ideja činila suluda. Malo po malo, uz neprestan trud, upornost i jasnu viziju što želimo postići razvili smo “mjesto” u gradu koje je prepoznatljivo među biciklistima u cijeloj Hrvatskoj“, poruka je to sa stranice web-shopa pakračke trgovine „Bicikli Tessari“ koja će dočekati sve one koji uz pomoć online servisa požele kupiti bolji bicikl ili neki srodan artikl iz bogatog asortimana izloženog upravo u spomenutoj trgovini, smještenoj pri kraju Šuškove ulice u strogom centru Pakraca. Piše Dinko Kliček.

 

U novom broju još pročitajte:

PAKRAČKA BOLNICA: Novim CT uređajem poboljšana dijagnostika

RADOVI NA AGLOMERACIJI: Promet sve otežaniji

KONSTITUIRAN 10. SAZIV SABORA: Anamarija Blažević i službeno saborska zastupnica

SREDNJA ŠKOLA PAKRAC: Poznati rezultati mature i upisa;

GRADSKO VIJEĆE PAKRAC: Sve veća suša u kasi Voda Lipik;

MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA: Pakracu novih 1,3 milijuna kuna;

PREDSTAVLJEN PROJEKT: U planu puno novih sadržaja na Omanovcu;

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Pola milijuna kuna našim OPG-ovima;

ZAVRŠETAK OVOGODIŠNJIH ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA: Istraženo 13 grobova, pronađeno i dosta keramike;

TRI MINISTRA U PAKRACU: Marić - Vidio sam da je Pakrac gradilište:

KUGLANJE: Završen burni prijelazni rok;

MALONOGOMETNI TURNIR: Pobjednik Drvo-promet;

MARKO LJEVAR, BICIKLIST IZ PAKRACA: Malo do Dubrovnika - U tri dana 834 kilometra biciklom

 

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Matije Gupca, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.