Radionicom „Pristupačnost web stranica i elektroničkih dokumenata slijepim osobama“, što je 19. kolovoza, u nazočnosti desetak predstavnika javnog i privatnog sektora, održana u vijećnici kurije Janković, približena je problematika digitalne pristupačnosti osobama s vizualnim, slušnim, motoričkim ili kognitivnim poteškoćama.
Digitalna pristupačnost je uključiva praksa što je predviđeno i slovom Zakona od rujna 2019. godine, a propisuje se nužnost uporabe svjetskih standarda prilikom izrade mrežnih stranica tijela javnog sektora, a podrazumijeva i propisuje izgled stranice, način navigacije kroz sadržaj, pretraživanje te strukturu istog. Time bi bila osigurana aktivna uloga u društvu svih osoba, bez obzira na invaliditet.


Organizator jednodnevnog edukacijskog seminara provedenog u okviru projekta „Nismo sami“ bila je Udruga slijepih Pakrac- Lipik, a njen voditelj Zlatko Sobočan iz Čakovca, vrstan informatičar te kreator poznatih informatičkih rješenja za osobe oštećenoga vida kao što je primjerice sintetizator govora eSpeak TTS za hrvatski i bosanski jezik.
„Cilj ove jednodnevne radionice bila je edukacija osoba koje pružaju usluge dizajna, postavljanja i održavanja web stranica s područja naše zajednice kako bismo im omogućili stjecanje dodatnih vještina potrebnih za prilagodbu digitalnih sadržaja osobama s poteškoćama“, kazala je Mirsada Madžarević, videća pratiteljica iz Udruge slijepih Pakrac-Lipik.

Projektne aktivnosti na zadovoljstvo korisnika

Spomenuta radionica o digitalnoj pristupačnosti samo je jedna u nizu koje se provode kroz projekt „Nismo sami“
Kako kaže Gordana Đurak, koordinatorica projektnih aktivnosti na projektu “Nismo sami” financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.069.089,20 kuna kojem je nositelj grad Pakrac, a partneri su Udruga slijepih Pakrac-Lipik, Centar za socijalnu skrb Pakrac, Opća županijska bolnica i bolnica hrvatskih veterana Pakrac, te Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac, tijekom proteklog razdoblja se odvijalo više aktivnosti predviđenih projektom. U aktivnosti je uključen zadovoljavajući broj sudionika, pretežno članova Udruge slijepih Pakrac – Lipik.
Radionice koje uključuju vježbe joge, vježbe mišićne relaksacije, individualno savjetovanje osoba s invaliditetom iz područja socijalne skrbi te pružanje individualne psihološke podrške onima koji su ju tražili naišle su na iznimno pozitivne reakcije i prihvaćanje od strane članova ove udruge.


Dragica Barić, uskoro 89-godišnjakinja koja je izgubila vid prije više od 10 godina, zadnji put kada je bila u prilici sudjelovati u ovakvim vježbama je bilo još 1983. kada su slične vježbe organizirane u okviru Bolnice Lipik. Od kada je počela redovno sudjelovati u vježbama joge i mišićne relaksacija, gđa. Barić kaže da se daleko bolje osjeća, pokretljivija je i puno kvalitetnije i bolje spava. Njoj se pridružuje i bračni par Alma i Ivo Hrenovac iz Marinog sela koji do sada gotovo da nisu propustili niti jednu radionicu. Ivo boluje od Parkinsonove bolesti, a Alma je visokoslabovidna osoba. Sudjelovanjem u projektnim aktivnostima, kažu da im je život obogaćen i oplemenjen jer osim što imaju mogućnost poboljšati svoje fizičko i zdravstveno stanje, uživaju u prilici da izađu iz kuće i zabave se sa sebi sličnima.


Miroslav Popović iz Lipika je jako zadovoljan mogućnosti druženja koju je dobio kroz sudjelovanje u aktivnostima projekta. Žao mu je jedino što u aktivnostima ne sudjeluje više ljudi koji nisu članovi Udruge, a kako bi proširio svoj krug poznanika i prijatelja. Uživa svirati harmoniku te nerijetko na druga druženja u udruzi ponese i svoj instrument.
Osim radionica i aktivnosti organiziranih u Pakracu, kroz projekt su organizirane i grupe podrške za osobe s invaliditetom u Daruvaru koje vodi Nataša Major, vanjska suradnica udruge, a u sljedećem razdoblju je za osobe s invaliditetom previđen nastavak redovnih aktivnosti vježbanja, savjetovanja i individualne i grupne podrške. Ukoliko okolnosti dozvole, na jesen će se krenuti s radionicama izrade mirisnih sapuna i svijeća te organizacijom edukacija za širu zajednicu s temama pristupa i komunikacije sa slijepim osobama.


Na pitanje vezano uz korona virus, Stanko Kovačić, predsjednik udruge daje nedvosmislen odgovor: „Sudionici u aktivnostima nemaju straha od virusa COVID-19 jer se u udruzi pridržavamo mjera zaštite propisanih od strane stožera. Pribavili smo sredstva za dezinfekciju površina, antibakterijske sapune, maske i rukavice jer smo svjesni koliko su naši članovi ugrožena skupina no ne želimo im uskratiti mogućnost „normalnog“ života i sudjelovanja u aktivnostima kada smo već dobili ovu izvanrednu priliku.“

Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Grada Pakraca.