Dugometražni igrani film „Eržika plemenita“ u izvedbi članova Dramske sekcije mladih Kulturno-prosvjetnog društva Sloga iz Pakraca, bit će premijerno prikazan u nedjelju 30. kolovoza u 19.30 sati u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman. Ova komedija govori o ljubavnim i financijskim intrigama uzrokovanim javljanjem Mađarice na oglas za posao kućne pomoćnice u pakračkoj kuriji grofovske obitelji Janković.

„Scenarij je prvotno bio planiran za kazališnu predstavu, koja je trebala biti iznenađenje Društvu Mađara Pakrac, koji svake godine u svibnju obilježavaju svoj dan, ali i njihovom predsjedniku Josipu Fa od kojeg je potekla ideja da se jednom napiše i izvede nešto o Pakracu i pri tome spomenu Mađari, kao jedna od nacionalnih manjina koja obitava na našem području“, rekla je tajnica KPD-a Sloge Dubravka Špančić, ujedno i scenaristica i redateljica ovog filma. No, zbog mjera uzrokovanih pandemijom nije bilo moguće uprizoriti predstavu pa su ju odlučili pretvoriti u film. „S obzirom da u KPD-u nismo nikada radili ništa slično, bilo je prilično teško, pogotovo u preradi scenarija, koji u predstavi nije tako zahtjevan kao na filmu, ali uz veliku želju i pomoć Ivana Jakovljevića i Joze Hodaka, ovaj izazovni projekt je dovršen i spreman za prikazivanje“, rekla je Špančić.

Film je sniman 14 dana, na različitim lokacijama diljem Pakraca kao što su muzej, turistička zajednica, željeznička stanica, zatim u „Veneciji“, na Omanovcu, ali i po privatnim kućama. Jedina lokacija izvan Pakraca, bio je restoran „Nada“ u Lipiku. Osim glume, mladi iz „Sloge“ u dobi od 15 do 25 godina, sami su i snimali, montirali te bili šminkeri i kostimografi, i to bez ikakve naknade. Oprema im je ostala iz prijašnjih projekata, dok su neke manje troškove pokrili sponzori. Turistička zajednica Grada im je financirala izradu plakata, Grad Pakrac će sudjelovati u dijelu troškova same premijere, a Metalko d.o.o. će snositi troškove glazbe za film jer su za jednu pjesmu koju izvode u filmu tražili autorska prava pjevača Harija Rončevića.

Premijera je rezervirana samo za goste, uzvanike, roditelje i sponzore radi ograničenog broja mjesta u dvorani i poštivanja epidemioloških mjera, dok će za građane film biti prikazivan od 31. kolovoza do 4. rujna, svaki dan od 20 sati uz cijenu ulaznice od 20 kuna.