Motiv za volontiranje može biti pomaganje, stjecanje novih vještina ili dobra zabava i upoznavanje novih ljudi, no svim volonterima je zajedničko da svoje slobodno vrijeme koriste tako da u živote drugih unesu nove sadržaje i vrednote, pri čemu ne očekuju materijalnu korist odnosno nisu za to plaćeni, rečeno je na radionici o volonterstvu koja je, uz poštivanje epidemioloških mjera, održana jučer u vijećnici kurije Janković. Prva je to u nizu edukativnih radionica predviđenih u sklopu projekta “Revitalizacija Društvenog centra Pakrac” kojeg provodi NK „Hajduk“ s partnerima Gradom Pakracom i Udrugom Mali most.

Radionicu su vodile Nataša Popović i Lora Pivac iz zagrebačkog Centra za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje „Krugovi“, a četrdesetak polaznika, ponajviše nogometaša i članova stručnog stožera „Hajduka“, kao i predstavnika različitih pakračkih institucija čulo je na ovom predavanju što je uopće volontiranje, koji su oblici volontiranja s obzirom na trajanje, mogućnosti i sadržaj, ali i koja prava i obveze imaju volonteri.

Mnoge su dobrobiti volontiranja, kako onih osobnih kao što su: bolje samopouzdanje, osjećaj blagostanja i zadovoljstva životom, pa do društvenih koje pridonose izgradnji socijalnog i ljudskog potencijala te iniciraju promjene u društvu. Za početak je potrebno samo dobre volje, rekle su voditeljice radionice.

Od edukativnih sadržaja, kroz ovaj projekt planirane su i radionice, među ostalim naslovljene: Sigurnost na internetu, Poduzetništvo mladih, Zdravstvene radionice, Tečaj zdrave prehrane, Škola nepušenja, a svaka od njih predviđa desetak različitih aktivnosti koje bi provodile stručne osobe.

Projekt kojim je predviđeno niz drugih sadržaja je vrijedan 1,38 milijuna kuna i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.