Danas poslijepodne na našim prodajnim mjestima u Pakracu i Lipiku možete kupiti novi 579. broj Pakračkog lista.

S godišnjeg se vratio i virus

Većina nas se je vratila s godišnjeg. U drugoj polovini kolovoza u Hrvatsku se s godišnjeg vratio i nesretni virus. Iz dana u dan na državnoj razini se obaraju rekordi u pogledu novozaraženih, a imuna na to nije niti naša županija. U Pakracu su zabilježena tek tri slučaja povezana s bolnicom, mada epidemiolozi nisu otkrili točan uzrok.

S godišnjeg se tako vratio i naš strah u pogledu toga što nas ove jeseni čeka u smislu epidemioloških mjera. Sada nam je svima najvažnije da sva školska djeca 7. rujna krenu u skladu s novim normalnim u školu. Iskustva iz ožujka su takva da dok su djeca išla u školu sve je radilo. Kada smo ih ostavili kod kuće, na „nastavi na daljinu“ krenula su zatvaranja, ili bar restrikcije i svega ostalog. Stoga nam je jako bitno da epidemiološka situacija bude takva da se nastava odvija što dulje u predviđenim uvjetima mada su oni daleko od onog što smo nekada zvali normalno.

Normalno nije niti mnogo toga drugog. Dio tog „novog normalnog“ je i činjenica da nakon brojnih drugih pakračkih manifestacija bez kojih smo ostali ove godine u listopadu nećemo imati niti one najveće – sajma Slavonski banovac i Grahfesta. Preživjet ćemo i bez toga, a tješiti se možemo da ove jeseni niti naše gradske prometnice nisu baš u stanju prikladnom za prijem većeg broja gostiju u jednom danu. Uzrok su aktualni radovi na njima. Upravo zbog tog je sreća da na godišnji odmor nije otišla aglomeracija. Iz dana u dan broj rovova na gradskim kolnicima i nogostupima je duži, sve je više prepreka i ulica zatvorenih za promet. No, uz dozu strpljenja kod vozača i ponešto više truda, naročito kod dostave, on se odvija i ništa zbog toga nije stalo. Svejedno s nestrpljenjem očekujemo drugu fazu radova – povratak prometnica u stanje kakvo je bilo prije početka kopanja.

Od vozača su možda tom prometnom situacijom još više pogođeni ugostitelji pred čijim radnjama tjednima kopaju bageri koje time postaju teže dostupna, a i nije ugodno piti kavu uz tu buku i prašinu. U kombinaciji sa svim problemima uzrokovani virusom, otkazanim manifestacijama koje su bar kratkotrajno poboljšavale ugostiteljski promet, sada i ovim kopanjima, ovo definitivno nije njihova godina. A ni mi drugi je nećemo pamtiti po dobrom.

Na terene su se vratili nogometaši, kalendar natjecanja koja trebaju startati u rujnu su napravili i kuglači. Za sada uz prisustvovanje publike. Od toga tko je pobijedio, ili zabio gol, sada je svima važnije da natjecanja potraju bez dodatnih ograničenja. Naročito za mlađe kategorije kojima su epidemiološke mjere ipak uzele najviše omiljenih sadržaja pretvarajući im škole doista u ustanove samo za savladavanje gradiva bez imalo onih lijepih sadržaja po čemu svi pamtimo đačko doba po dobrom.

U takvoj situaciji je normalno da se sa zebnjom pitamo što nam sve nosi jesen. Pouzdanih odgovora nemaju niti znanstvenici, liječnici, gospodarstvenici, ekonomisti… Jedno je sigurno: bez epidemioloških maski pri ruci nećemo izlaziti iz kuće. One su nezaobilazan čimbenik „novog normalnog“ i tu činjenicu trebamo poštovati kako bi nam i ovako ogoljeni životni sadržaji potrajali što duže.

 

PRIČA S NASLOVNE STRANE: U UVJETIMA NOVOG NORMALNOG POČINJE ŠKOLSKA GODINA

Svima u interesu da djeca budu u školama

U lipnju i srpnju završili smo najneobičniju poslijeratnu školsku godinu. Učenici u osnovnim i srednjim školama dobili su svjedodžbu nakon što se neki od njih nisu mjesecima vidjeli sa svojim učiteljima, nastavnicima i razrednim prijateljima. U ipak nešto izmijenjenim uvjetima priprema se za 7. rujna početak nove školske godine, ali je to i dalje daleko od klasičnog normalnog.

Prijašnjih godina glavno je pitanje bilo što se mijenja u nastavnim kurikulima, ima li u školi više ili manje učenika nego lani, tko će kupiti školske knjige i bilježnice, što je popravljeno na objektima i koliko je kupljeno nove opreme. Ove godine svi ti odgovori pali su u drugi plan ispred pitanja hoće li djeca ići u školu ili će se nastava održavati na daljinu, ili pak u kombinaciji te dvije varijante.  Piše: Darko Baronica

 

INTERVJU: VLADIMIR BAKARIĆ, VODITELJ STANICE ZA TEHNIČKI PREGLED VOZILA

Prosječna starost preglednih vozila je oko 12,5 godina

Prošlo je oko devet mjeseci otkako je u Pakracu proradila posve nova stanica za tehnički pregled vozila. Što je ona donijela vozačima, a što zaposlenicima, da li su tehnički pregledi sada strožiji, ali i koliko je starost pakračko-lipičkog voznog parka, raste li on, pitali smo Vladimira Bakarića, voditelja Stanice za tehnički pregled vozila.

 

NAŠI SUGRAĐANI: RADOJKA MEJAŠKI, CVJEĆARKA IZ PAKRACA

Trebalo je zrno ludosti i puno hrabrosti da ostvarim san!

„Davna želja za vlastitom cvjećarnicom ostvarila mi se 2003. godine kad sam sigurnost ranijeg posla u pakračkoj Bolnici zamijenila izazovom i neizvjesnošću. Iako su u Pakracu već radile četiri cvjećarnice, odlučila sam otvoriti petu i izboriti svoje mjesto u toj branši“, započinje razgovor Radojka Mejaški iz Pakraca, vlasnica cvjećarnice Bonsai, smještene u Bolničkoj ulici. Piše Dinko Kliček.

 

AGLOMERACIJA: Investitor i Grad hvale izvođače

VIRUS BIO I U PAKRAČKOJ BOLNICI: Zaražena dva pacijenta i jedna zaposlenica

OVE JESENI: Nema sajma i Grahfesta;

ENERGETSKA OBNOVA OBITELJSKIH KUĆA: Vlasnici i građevinari s nestrpljenjem očekuju poziv Fonda;

GRADSKE POTPORE GOSPODARSTVENICIMA: Do sada isplaćeno 74.000 kuna;

VODE LIPIK: Isporučena specijalna vozila vrijedna 2,9 milijuna kuna;

NEZAPOSLENOST I ZAPOŠLJAVANJE: U srpnju posao dobile 103 osobe;

MARTINA TOMIĆ I NIKŠA GRUBIŠIĆ - NOVI STUDENTI: Budućnost će graditi u Hrvatskoj, možda i u Pakracu;

PROJEKT "NISMO SAMI": Nužna bolja digitalna pristupačnost invalidnim osobama;

PROMOCIJA KNJIGE “LJUBAv”: Predstavljen Baraćev autorski prvijenac;

NOGOMET – MŽNL:  Hajduku na startu samo bod

 

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Matije Gupca, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.