Od jučer testiranih 139 uzoraka na Požeško-slavonskoj županiji pozitivno je čak 17 što je drugi najlošiji rezultat, od početka epidemije koronavirusa, nakon što je krajem lipnja u jednom danu bilo 25 pozitivnih. No niti jedan jučerašnji pozitivan nalaz se ne odnosi na područje Pakraca i Lipika, potvrdio je jutros epidemiolog dr. Ante Vitalia.

U županiji je sada aktivno 104 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), a 10 osoba se nalazi u bolnici; sedmero u Požegi, jedan u Zagrebu i dvije u Osijeku. Tek dvije osobe su starije dok su preostale mlađe i među njima ima i težih kliničkih slika, ali nitko nije na respiratoru. U samoizolaciji se nalazi 241 osoba. Razlog velikog broja jučer pozitivnih u odnosu na ukupno testiranih (12 posto) dr. Vitalia pripisuje ciljanom testiranju osoba sa simptomima ili epidemiološkim kontaktima s oboljelim.

Dr. Vitalia ističe da trenutno ne postoji jedno žarište već su pozitivne osobe došle s različitih okupljanja, bilo obiteljskih, vjerskih ili sportskih, ali i iz inozemstva. On upozorava da se više ne radi u uvezenim slučajevima već o lokalnoj epidemiji te poziva građanstvo na pridržavanje mjera, posebno oko masovnih okupljanja koje treba izbjegavati kada god je to moguće te pridržavati se ostalih mjera.

Među 104 aktivna slučaja ima i onih iz jednog privatnog staračkog doma s Požeštine, ali njima vrijeme inkubacije izlazi ovih dana, te nekoliko slučaja oboljenja zdravstvenih radnika požeške bolnice. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.