Povodom obilježavanja manifestacije Dani europske baštine u Hrvatskoj, na arheološkom lokalitetu Stari grad u Pakracu, sutra, 10. rujna s početkom u 11 sati, bit će održan stručni obilazak i prezentacija ove zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pakraca, kojoj mogu prisustvovati i zainteresirani građani. U sklopu prezentacije koju organiziraju Konzervatorski odjel u Požegi i Muzej grada Pakraca, kratko predavanje o lokalitetu održat će Tea Lokner, arheologinja pakračkog muzeja, dok će Juraj Belaj sa Instituta za arheologiju iz Zagreba predstaviti rezultate dosadašnjih arheoloških iskopavanja, kao i planove daljnjih istraživanja, rekla je Jelena Hihlik, ravnateljica muzeja.

Nakon toga, u Muzeju će biti otvorena izložba najvrednijih pokretnih arheoloških nalaza pronađenih u dosadašnjim istraživanjima, a koji su nakon restauracije pohranjeni u muzejsku arheološku zbirku. Ovo je prvi put da se nalazi predstavljaju javnosti, a izložba će ostati otvorena i dalje, poručila je Hihlik.

Manifestacija Dani europske baštine održavat će se tijekom rujna i početkom listopada diljem Hrvatske, pod zajedničkom temom Baština i obrazovanje – učenje za život. Hrvatska se ovoj manifestaciji pridružila 1995. godine, a cilj joj je širiti znanje i svijest o vlastitom kulturnom naslijeđu kao i vrijednostima drugih kultura, mogućim interakcijama, toleranciji i poštovanju.