Pravoslavni vjernici danas slave Malu Gospojinu, svoj blagdan u čast kojeg je Srpsko narodno vijeće Grada Pakraca 12 godina unazad u KTC-u organiziralo veliku svečanu sjednicu kao dio obilježavanja svoje krsne slave, Rođenja Presvete Bogorodice. Radi epidemioloških mjera takva slava ove godine je izostala, kao i kasnije predviđena svečanost u vijećnici kurije Janković te je slava svedena na jutrošnju misu u crkvi Presvete Bogorodice na Gavrinici i otvaranje etno izložbe starina u prostoriji SDSS u zgradi „stare škole“ u Ulici braće Radića.

Uz prisutnost pakračkog paroha Đorđa Teodorovića, Milana Kozlevića i Darka Derenja predsjednika gradskih SNV Pakraca i Lipika te svega nekoliko građana, Nikola Ivanović, predsjednik SNV-a Požeško-slavonske županije  je pozvao srpsko stanovništvo ovog kraja da daruje svoje starine koje mogu biti odjevni, funkcionalni ili ukrasni predmeti, slike i fotografije za budući muzej koji će se nalaziti u takozvanoj „srpskoj kući“ iznad Saborne crkve (Ulica 30. svibnja) koju je SNV kupio prije godinu dana za 185.000 i u njenu obnovu je do sada uložio oko 300.000 kuna.

Ivanović je najavio završetak obnove za ovu jesen, ali službeno otvaranja za proljeće.

Etno izložba u prostoriji SDSS-a će biti otvorena do kraja ovog tjedna i građani je mogu pogledati od 7 do 16 sati. Izložba je dio projekta kojeg s 40.000 kuna financira Uprava za dijasporu Vlade Republike Srbije.