Polaganjem vijenaca povodom 29. godišnjice ustroja 76. samostalnog bataljuna Hrvatske vojske danas je u organizaciji Udruge Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i poginulim pripadnicima 76. samostalnog bataljuna HV-a koji su branili domovinu na pakračko-lipičkoj bojišnici.

Na pakračkom gradskom groblju i kod novog Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na središnjem gradskom trgu, počast su odala izaslanstva gradova Pakraca i Lipika predvođeni pakračkim dogradonačelnikom Marijanom Šircem i lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom, te predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik.

76. bataljun osnovan je odlukom Ministarstva obrane i nastao je spajanjem šest pješačkih satnija koje su bile formirane na potezu od Poljane do Badljevine. Do svog gašenja, odnosno priključivanja 52. daruvarskoj bojni u srpnju 1992. godine, ovaj bataljun je ratovao duž 42 kilometra bojišnice sudjelujući u svim važnijim oslobodilačkim akcijama tog vremena. Kroz njega je prošlo 1500 branitelja, od kojih je 87 poginulo te više od 300 ranjeno, a prvi zapovjednik postrojbe bio je Stjepan Klasnić, pukovnik HV-a iz Lipika.

Počast poginulim pripadnicima ovog bataljuna odana je i na groblju u Lipiku, a sveta misa za sve poginule branitelje služena je u pakračkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.