Jutros je na području Grada Pakraca bio 31 aktivni slučaj zaraze korona virusom, a na području Lipika 8. Od testiranih Pakračana jedna osoba je bila jučer pozitivna, rekao nam je jutros epidemiolog dr. Ante Vitalia. U odnosu na stanje od 20. studenog (petak) to je porast za četiri osobe.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 270 slučajeva zaraze korona virusom, 236 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 34 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 622 osobe, a ukupno je testirano 16.295 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 289 uzoraka, od kojih je 36 pozitivnih što je 12,5 posto što je puno bolje nego prije pet dana kada je u postotku pozitivnih bilo dvostruko više. No stanje se mijenja iz dana u dan i teško je zaključiti o nekakvoj pravilnosti.

Isto je i s najvažnijim ili najugroženijim pakračkim ustanovama. U pakračkoj bolnici pet pacijenata je bolesno od Covid-19 te nešto manje od 10 zaposlenika. Ravnateljica Marina Major kaže da su svi oni zaraženi u kućnim kontaktima, a zaposlenicima je prisutnost virusa potvrđena uglavnom po povratku s godišnjih odmora. U takvim uvjetima je organiziran i rad u bolnici. Kako je rekla ravnateljica sve dijagnostičke usluge se i dalje obavljaju, ali možda usporenim tempom u odnosu na redovito vrijeme.

U pakračkoj osnovnoj školi jedan učenik je pozitivan i za taj razred je organizirana nastava na daljinu.

U Srednjoj školi Pakrac pozitivna su tri učenika i jedan nastavnik te je za dva razreda do petka organizirana nastava na daljinu. No i tu se stanje mijenja na dnevnoj bazi.

Broj zaraženih u Domu za starije i nemoćne osobe u Marinom Selu se nije promijenio od petka (3 korisnika i 12 zaposlenika). Danas je testirano 20 korisnika, a u četvrtak će biti i preostalih 34, kao i ponovo oboljeli zaposlenici.

Pacijenti pakračke bolnice, kao i pakrački pozitivni srednjoškolci, ali i oni iz Marina Sela, ako nemaju prebivalište na području Grada Pakraca se ne broje u onih 31 danas aktivnih.

U našoj županiji, za razliku od nekoliko susjednih i sjevernijih nije na snazi niti jedna strožija epidemiološka mjera od državne razine. Kako broj aktivnih u Pakracu raste, iz lokalnog stožera pozivaju građane da se pridržavaju epidemioloških mjera naročito oko nošenja maski, boravka propisanog broja osoba (obavijest na vratima) u ugostiteljskim i trgovačkim radnjama te izbjegavanju nepotrebnih okupljanja.