Danas poslijepodne na našim prodajnim mjestima u Pakracu i Lipiku možete kupiti novi 582. broj Pakračkog lista koji izlazi s novim grafičkim dizajnom i ponešto izmijenjenom koncepcijom.

Strpljen spašen

Ulazimo u vrijeme adventa koje će ove godine bitno biti različito od ranijih. Naravno razlog je taj nesretan koronavirus koji će nam većinu adventskih aktivnosti preseliti u online verziju ili privatne domove. Tako će biti u svim gradovima u Hrvatskoj. No kod nas u Pakracu i malo drugačije. Činjenica je da naše središnje gradske ulice i trgovi, i da nema koronavirusa, nisu nimalo spremni za advent.

Iako izvođač radova na glavnom trgu i Ulici hrvatskih velikana, Poduzeće za ceste Slavonski Brod, ima ugovornu obvezu završiti radove do 1. prosinca, nekoliko dana prije isteka tog roka, svima je jasno da radovi niti približno nisu pri kraju. Prateći tijek radova skoro na dnevnoj razini već nekoliko puta sam zaključio da je napokon prestalo kopanje. No uvijek se iznova iznenadim kada u nekom od narednih dana zateknem bager kako ponovo kopa tek nekidan zasut rov. I tako u nedogled, čini se građanima Pakraca. Sada je u tijeku postavljanje kanalica za odvodnju oborinskih voda radi čega bager ponovo kopa duž ulice na koju su prošli tjedan nasipali kamen. Izvođač treba u toj ulici posaditi 16 stabala neke vrste javora. S obzirom na jesenas navezenu debelu kamenu podlogu, vjerojatno će ponovo u istu ulicu doći bageri da iskopaju rupu za zemlju u koju će posaditi mladice stabla. I tako u nedogled. Betonski opločnjaci, kao završni sloj, identično kao na Trgu bana Josipa Jelačića, nikako da dođu na red. Sve u svemu bit ćemo sretni ako se ovo radilište završi do Dana Grada. Trebat će nam još poprilično strpljenja.

Kada su u pitanju bageri i kopanje, isti je slučaj i na radovima na aglomeraciji. Već ne znam koliko puta sam pomislio da je kraj kopanju u Bolničkoj ulici, Prolazu baruna Trenka, na Kalvariji… No ovaj tjedan opet bageri kopaju u sve tri ulice – u Bolničkoj u gornjem djelu kod križanja, ali i u donjem dijelu pred tamošnjom trgovinom, u Prolazu baruna Trenka na zavojitom križanju, kao i na raskrižju na početku Kalvarije. Prateća pojava na svim započetim radilištima aglomeracije su otvoreni i nezavršeni šahtovi raspoređeni svakih pedesetak metara duž započetih gradilišta. Očito slovenskom izvođaču puno bolje ide kopanje od zatrpavanja i popratnih radova. Posljedica toga je da od početka asfaltiranja, s njihove strane najavljenog za kraj prošlog mjeseca, za sada niti traga. A zima kalendarski još nije niti počela što daje naslutiti da ćemo po ovoj kaldrmini gaziti ili voziti sve do proljeća. Dakle ponovo će nam trebati strpljenje.

Nažalost naše muke s raskopanim gradskim ulicama i nisu trenutno naš najveći problem. Više glavobolje zadaje nesretan virus i sve posljedice koje nosi borba protiv njega. Sudeći po broju oboljelih na lokalnoj razini posljednjeg tjedna i novi najavljeni gubitak životnih sadržaja tu borbu možemo dobiti samo s pojavom cjepiva. I tu treba biti strpljiv. Očito je strpljenje danas vrlo tražena roba.

PROMETOVANJE VLAKOVA KROZ PAKRAC: Sporim vlakovima u neadekvatno vrijeme putuju samo rijetki

Krajem listopada saznali smo da je, po tko zna koji put, postojala namjera od strane Hrvatskih željeznica Putnički promet da se reducira broj vlakova na pruzi Banova Jaruga – Virovitica, dakle i kroz Pakrac i Lipik, ali su na razgovoru s čelnicima Pakraca, Lipika, Daruvara i Sirača, članovi Uprave HŽPP-a pokazali razumijevanje te će i dogodine na ovoj relaciji, unatoč malom broju putnika, zadržati dosadašnji broj linija, što znači četiri u svakom pravcu radnim danom, odnosno jedan manje nedjeljom. Da bi se uvjerili tko putuje, kojim povodom i što misle o zadržavanju ovih linija provozali smo se vlakom od Pakraca do Banove Jaruge i natrag, i popričali sa nekoliko rijetkih putnika i kondukterom. Piše: Silvia Feltrin

INTERVJU: MIROSLAV IVANČIĆ, PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA PAKRAC: U Pakracu vlada izuzetno tolerantna politička klima

U svibnju iduće godine nam slijede redovni lokalni izbori što znači da se primiče kraj mandata aktualnom gradskom vijeću. Stoga smo od Miroslava Ivančića, sadašnjeg predsjednika Vijeća koji je u njega došao preko liste HDZ-a, ali i osobe koja je u lokalnoj izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti već 20 godina, tražili da nam ocijeni rad vijećnika u ovom mandatu, istakne njihove najvažnije odluke i karakteristike rada, ali i najvažnija događanja u Gradu tijekom prošle četiri godine. Razgovarao: Darko Baronica

NAŠI SUGRAĐANI: ŽELJKO LIPUŠIĆ, VLASNIK TVRTKE „PANONIA CAMPERI“: Polovne kombije pretvaram u vrhunske kampere

„Nakon što sam polovni kombi T-coma, kupljen preko oglasnika, preuredio u kamper te ga ubrzo zatim prodao u inozemstvo činilo mi se zgodnim to ponoviti. Uz to, učinilo mi se i privlačnim, nakon godina rada u raznim servisima, raditi malo za sebe i biti svoj gazda“, priča nam Željko Lipušić, vlasnik mlade tvrtke Panonia Camper iz Pakraca, specijalizirane za preradu vozila, smještene na gradskoj periferiji u prostoru pakračkog inkubatora. Piše: Dinko Kliček.

U novom broju još pišemo:

KORONAVIRUS: Stanje iz dana u dan lošije

RADOVI NA AGLOMERACIJI: Odrađeno 30 posto radova i novaca

MUP POTVRDIO: Migranti u Španovici

LISTA SRAMA POREZNE UPRAVE: Pakračani uredne porezne platiše

GRAD PAKRAC: Veće potpore za novorođeno dijete

VLADIKA PAKRAČKO-SLAVONSKI JOVAN: Učestvujemo u obnovi grada koliko god možemo

RAZGOVOR: GABRIELA SABO SELEŠI: Broj ostvarenih noćenja se i ove godine povećao

MUZEJ VOJNE I RATNE POVIJESTI U NOVOM PROSTORU: Na tisuće izložaka dostupnije oku posjetitelja

BOŽIĆ U KURIJI JANKOVIĆ: Bez Djeda Božićnjaka, ali pokloni stižu

PREMIJERA CRTIĆA "BANCHI": Pakračka kuna i u crtanom filmu

ZAVRŠEN “ONLINE GRAHFEST 2020” : Grah se kuhao na 26 lokacija u Hrvatskoj, Austriji i Slovačkoj

DAN SJEĆANJA U PAKRACU:  Stotinu lampiona svijetlilo za Vukovar

KUGLAČKA PRVENSTVA: Nestalnost nosi malo bodova

NATJECANJA MLADEŽI HAJDUKA:  Ostvarena tri naslova jesenskih prvaka

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Matije Gupca, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.