Ovogodišnji pakrački proračun iznosit će bezmalo 43 milijuna kuna, a u idućoj godini planiran je u iznosu nešto manjem od 55 milijuna kuna što je povećanje od 28 posto u odnosu na ovogodišnji, odlučili su vijećnici na sjednici Gradskog vijeća Pakrac što je održana sinoć, po prvi put online uz primjenu aplikacije Zoom. Od pustih proračunskih brojaka građanima je vrednija informacija da su na ovoj sjednici vijećnici odlučili smanjiti gradski prirez sa 10 na sedam posto što će poreznim platišama povećati bar malo neto plaće.

„Planirano povećanje prihoda i rashoda proračuna Grada Pakraca za 2021. godinu uvjetovano je promjenom načina financiranja jedinica lokalne samouprave temeljem Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave; odnosno povećanjem i stabilizacijom ostvarenih prihoda kroz mehanizam fiskalnog izravnanja. Značajno povećanje planiranih prihoda se također zasniva i na osnovi pomoći iz opće države te fondova Europske unije, a u cilju ostvarivanja projekata koje je Grad Pakrac kandidirao u prethodnim razdobljima; a čija realizacija se nastavlja, počinje ili završava u proračunskoj 2021. godini“, obrazložila je u materijalima gradonačelnica Anamarija Blažević svoj prijedlog proračuna, odnosno njegovo značajno planirano povećanje u narednoj godini. Obrazlažući dodatno usmeno, istaknula je uobičajenu ocjenu da je riječ o stabilnom, razvojnom i socijalnom proračunu naglašavajući da je planirana veličina realna i rezultat je projekata koji su u provedbi ili su ugovoreni pri čemu je u planiranju zadržana ravnoteža prihoda i rashoda.

Proračunska predviđanja su takva da ćemo na ime poreza i u idućoj godini ostvariti isti prihod kao i ove godine u iznosu od 23,4 milijuna kuna, ali je planirano značajno povećanje pomoći iz inozemstva i od subjekata države u iznosu od 24,7 milijuna kuna što je povećanje u odnosu na ovu godinu za 79 posto.

Dr. Kristina Milek u ime Kluba vijećnika HDZ-a je istaknula svakogodišnje povećanje prihoda i izrazila da nema straha po pitanju njegove realizacije, a posebno je pohvalila činjenicu da zadire u sve sfere života i obuhvaća sve građane. O tom stalno prisutnom povećanju govorio je i predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić (HDZ).

Neven Garača (SDP) se također veseli povećanju, ali i činjenici da se većina velikih projekata financira iz sredstava EU što je dodatni razlog za porezno rasterećenje građana o čemu se na sjednici već ranije razgovaralo.

Kako na ranijoj točki Izmjene Odluke o gradskim porezima, nije bio prihvaćen amandman SDP-a o ukidanju prireza, predsjednik njihovog Kluba Dragan Marin je izvijestio da će SDP-ovi vijećnici o proračun glasati shodno osobnom mišljenju pa je tako Garača bio „za“, a Marin, Zoran Krejči i Katarina Ranogajec "protiv", čime je proračun prihvaćen s 13 glasova.

Ovogodišnji proračun bez virusa

Što se tiče realizacije ovogodišnjeg proračuna u odnosu na početni plan iz lanjskog prosinca vijećnici su ga sinoć na prijedlog gradonačelnice i stručnih službi u gradskoj upravi smanjili za oko pola milijuna kuna u konačnosti na 42,73 milijuna kuna i ostvare li se takva predviđanja bit će to, s obzirom na epidemiološke mjere koje su utjecale na intenzitet gospodarskih aktivnosti, puno bolje od predviđanja koja su se mogla čuti tijekom godine. Za 0,8 posto su smanjeni rashodi što je gradonačelnica pripisala činjenici dobrog planiranja mada je unutar proračuna podosta stavki povećano, odnosno smanjivano što je posljedica da se, kako je objasnila, neki veliki građevinski i socijalni projekti razvijaju brže, a neki sporije od plana pri čemu su i neki troškovi, uslijed epidemiološkog otkazivanja cijelog broja događanja, izostali.

Dr. Milek je ocijenila da je riječ o izazovnoj godini i ovako minimalne izmjene na rebalansu su veliki uspjeh. Marin je tek izrazio sumnju da će u ostatku godine biti realizirani svi planirani porezni prirodi. Rebalans je prihvaćen jednoglasno.

Prirez smanjen s 10 na 7 posto

Vijećnici su sinoć bez puno rasprave prihvatili i više neophodnih pratećih dokumenta uz ova dva proračuna od kojih je za porezne obveznike najinteresantnija nova odluka o gradskim porezima kojom se smanjuje stopa prireza porezu na dohodak s 10 na 7 posto. Klub vijećnika SDP-a je predlagao uopće ukidanja gradskog prireza, ali najprije gradonačelnica, a potom i ostali vijećnici taj amandman nisu prihvatili pa je glasovanje završilo 12:4 pri čemu su protiv bili vijećnici SDP-a. Anamarija Blažević je obrazlažući prijedlog rekla da je on lokalni doprinos poreznoj reformi i tek jedna od faza prema smanjivanju ovog poreznog opterećenja građana koje i nadalje mora biti prisutno, ne toliko zbog proračunskih prihoda, nego zbog pristupa državnim mjerama fiskalnog poravnavanja, odnosno sredstvima koji u lokalni proračun dolaze izravno iz državnog.

Poljoprivredno zemljište i stipendije

Gradsko vijeće, nakon prezentacije Dajane Čavlović, više stručne suradnice za poljoprivredu u pakračkoj gradskoj upravi, sinoć je jednoglasno prihvatilo kao najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske koje su pristigle na Javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Pakraca, objavljenog 14. listopada. Josip Delorenci (HDZ) je imao prigovor na činjenicu da su pravo na zakup na pakračkom području ostvarile tri osobe iz Bjelovarsko-bilogorske županije što su gradonačelnica, a potom i Ivančić pokušavali objasniti naslijeđenim problemima iz nekih prethodnih razdoblja kada je zakup išao kroz državna, a ne lokalna tijela. Na ovu odluku mišljenje mora najprije dati županija, a potom i odobrenje Ministarstvo poljoprivrede. Postupak zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH se nastavlja pa su i na ovoj sjednici vijećnici odobrili slijedeći natječaj.

Također je dopunjena Odluka o stipendiranju studenata, a izmjene i dopune imaju za cilj lakšu provedbu postupka stipendiranja studenata, odnosno mogućnost fleksibilnijeg prilagođavanja potrebama stipendista, pojasnila je gradonačelnica, ali i Dubravka Špančić iz gradske uprave. Ove dvije e-odluke  prihvaćene su jednoglasno.

Ranogajec nova vijećnica

Kako je dugogodišnja vijećnica SDP-a Mihajla Pavković, podnijela ostavku na vijećničku dužnost, pri čemu iz materijala nije naveden nikakav poseban razlog, nju od ove sjednice do kraja mandata u svibnju iduće godine mijenja Katarina Ranogajec iz Pakraca, naravno kandidatkinja s liste SDP-a. Usvojeno je i nekoliko tehničkih odluka od kojih je najvažnija uspostave gradske riznice.

Aktualni sat

U aktualnom satu koji je ovog puta trajao svega četvrtinu predviđenog vremena sudjelovali su samo SDP-ovi vijećnici Marin i Krejči. Pri tom su manje pitali, a više se zalagali za mjere informatizacije govoreći o potrebi razvoja IT tehnologije, odnosno uvođenju 5G optičke mreže i kabelskog Interneta što im je gradonačelnica dala za pravo govoreći o tome da se u gradskoj upravi prati što se na tom području događa u drugim gradovima.

Zoran Krejči je imao konkretno pitanje za Marijana Širca, dogradonačelnika i načelnika Stožera Civilne Zaštite Grada Pakraca koje se odnosilo na uspostavu lokalne postrojbe Civilne zaštitite. Širac mu je odgovorio da je prošli tjedna takva postrojba utemeljena i u Pakracu, ima šest osoba i za taj rad ne dobivaju nikakvu naknadu. Odore je osigurala županija, a zadaća im je da nadziru pridržavanja epidemioloških mjera pri čemu imaju ovlasti građane upozoravati, ali ne i kažnjavati.

Sjednica je u uvjetima „novog normalnog“ uz pomoć tehnologije završena za dva sata, a predsjednik Ivančić je zahvalio vijećnicima na doprinosu kojim su i u ovim uvjetima sačuvali demokraciju. Gradonačelnica je uz čestitke i dobre želje ipak izrazila nadu da će se na idućoj sjednici vidjeti uživo kao i da će u idućoj godini biti održane sve gradske manifestacije koje su ove godine zbog epidemioloških mjera otkazane.