banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

U Gradskom društvu CK Pakrac nedostaje hrane i higijenskih potrepština za djecu (pelene, kozmetika, vlažne maramice, kašice, čokolino). S druge pak strane na zalihama je dovoljno odjeće i obuće, izuzevši čizama, te je poželjno da je građani radi problema s prostorom neko vrijeme ne nose, izvijestila je ravnateljica Danijela Kiš.

 

Do sada je, počevši od prvog dana, večeri 29. prosinca, iz HCK Pakrac otpremljeno na Baniju 10-tak kamiona i kombija različite humanitarne pomoći u pratnji aktivista CK i građana Pakraca koji su na postradalom  području dijelili pomoć izravno krajnjim korisnicima.

Donacije će se prikupljati i dalje svakim radnim danom od 7 do 15 sati, a dežurni broj telefona je  099 26 42 661.

Smješteno 35 osoba, mjesta za još 50

Zrna Garača (mob. 091 604 59 07), koordinatorica za smještaj pri GD CK i gradskoj upravi Pakrac nam je potvrdila da je jutros na području Pakraca bilo smješteno 35 osoba od kojih 15 u hotelu Pakrac, ali je interes, naročito nakon sinoćnjeg novog potresa, pojačan. Njoj se i dalje javljaju Pakračani, ali i pravne osobe (apartmani „Baja“ u Bolničkoj ulici) koji nude smještaj obiteljima s Banije tako da je trenutno na raspolaganju smještaj za 53 osobe. Uglavnom je riječ o praznim stambenim objektima koji su opremljeni tako da odmah omogućuju sve svakodnevne životne aktivnosti. Prispjele i smještene obitelji obilaze zaposlenici i aktivisti Crvenog križa donoseći im početni paket, uglavnom osobnih higijenskih potrepština, ali i s upitom o daljnjim potrebama. U traženju smještaja se naročito koriste društvene mreže koje i Z. Garača koristi, nudeći im slobodne pakračke kapacitete.

Vatrogasci i HGSS na terenu

I dalje su na terenu na postradalim područjima dvije jedinice pakračkih vatrogasaca. Od 30. prosinca tamo je s cisternom koja razvozi pitku vodu Ilija Turković stariji, a istoga dana su upućene i njihove auto ljestve s tri vatrogasca obučene za visinske radove. Kako nam je rekao zapovjednik Ilija Turković mlađi, pakrački vatrogasci su u samom naselju Pakrac do sada skinuli 10-tak oštećenih dimnjaka, uglavnom sa starijih objekata.

Od 29. prosinca su na terenu na Baniji stalno prisutni i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, stanica Požega. U tročlanoj jedinici koja se izmjenjuje svaka 24 sata najmanje jedan je Pakračanin, a tamo je kao član njihova stožera stalno prisutan Zvonimir Miler. Od njega doznajemo da sada obavljaju najčešće dvije funkcije: obilazak, izvide i dostavu potrebnih namirnica, te odvoz stanovništva liječniku, ali i visinske građevinske radove. Od prvog dana kroz različite neformalne ekipe poput pripadnika Bad Blue Boysa na podstradalom području u distribuciji humanitarne pomoći pomaže i dio mladih Pakračana i Lipičana.

Grad uplatio 50.000 kuna

Grad Pakrac je na račun državnog proračuna za pomoć postradalima u potresu uplatio 50.000 kuna. Lijepu gestu je učinio i Tomislav Vlainić, doseljenik u Batinjane iz Nizozemske koji je jednoj postradaloj obitelji u okolici Gline poklonio kamp kućicu. Ona je odvezena i uručena 2. siječnja u pratnji gradonačelnice Anamarije Blažević koja je tom prigodom obišla i tamo angažirane Pakračane.

Aktivni obrtnici

U pružanju pomoći organiziraju se i različite udruge i pojedinci koristeći svoja ranije uspostavljena poznanstva i veze. U tome je naročito aktivno Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika. Kako nam je rekao predsjednik Davor Lepka od prvog dana svakodnevno je na sanaciji oštećenih stambenih i poslovnih objekata uključena bar jedna višečlana ekipa koja radi na sanaciji krovišta oštećenih objekata koristeći pri tom osim svoga stručnog rada i svoje strojne resurse te vlastiti građevinski materijal. Po logici stvari u tome su najaktivniji nositelji građevinskih obrta, a spomenuo nam je vlasnike i zaposlenike krovopokrivačkog obrta Kazo, Drvo Jozipović, Bravarije Lenče, Obrta Montmontaža, Metalka, autoprijevoznika Vladu Amića, Trim-projekt d.o.o., Ajman gradnja, PZ Voćko, OPG Skalnik, Obrt pilana Josipović, umirovljeni limar Nenad Stojaković, ali vjerojatno i drugi.

Fotografija: Mario Barać – mojportal

U tvrtki "Metalko" pakrački obrtnici su pojedinačno uplatili za građevinski materijal 27.000 kuna, a za istu namjeru Srednja škola Daruvar 28.000. Materijal je već otpremljen na Baniju.  Radi pomoći u troškovima oko svakodnevnog transporta osoba i materijala, iz gradskog proračuna je Udruženju uplaćeno 10.000 kuna.

Udruženje obrtnika je odlučilo da će radom i materijalom sanirati nekom od kolega jednu oštećenu kuću, ali će s tim još malo pričekati dok ne prođu statičari i tlo se ne smiri. Imamo saznanja da se po istom modelu uključuju ili to namjeravaju učiniti i drugi pa su tako pakrački bridžisti uplatili novčanu pomoć svom postradalom kolegi u Sisku.

 

Naslovna fotografija: Mario Barać – mojportal
banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.