RUŠENJE MALI MOST scaled 1024x614 c

Uklanjanjem ruševne kuće na uglu Prilaza na mali most i Preradovićeve ulice danas je nastavljen postupak uklanjanja derutnih objekta zaostalih još iz Domovinskog rata. U ovoj akciji, ovog tjedna Auto prijevoznik Amić je uklonio sličan objekt u Prolazu baruna Trenka, a prošlog tjedna još jedan objekt u Prilazu na mali most te u Ulici Pepe Polaka. U pripremi je rušenje još jednog objekta u Prilazu na mali most te u Gundulićevoj ulici.

Svi objekti su imali zakonom predviđenu dokumentaciju koju je pripremio komunalni redar Tomislav Luksetić, uključujući i suglasnost vlasnika, jer je riječ o privatnom vlasništvu. Uklanjanje ovih ruševina ubrzao je nedavni potres na Baniji koji ih je dodatno oštetio i povećao njihovu mogućnost samourušavanja.

Na području Grada Pakraca, nakon dvije velike akcije 2016. i 2017. godine, u kojima je inženjerija Hrvatske vojske uklonila 50-tak ratnih ruševina, što privatnih kuća što ostataka javnih objekata, i dalje je ostalo oko 150 objekata koje treba ukloniti i za koje je većim djelom pripremljena adekvatna dokumentacija. Oko dvadesetak tih objekata je na rubnim dijelovima Pakraca, a preostali su u okolnim seoskim naseljima, najvećim dijelom istočno od Pakraca.

Rušenje ovih objekata u siječnju, plaćeno je iz proračuna Grada Pakraca.