ulaz papuk scaled 1024x614 c

Završen je natječaj za prodaju zemljišta u Gospodarskoj zoni „ Pakrac 1“, nekadašnjeg industrijskog dvorišta Drvne industrije „Papuk“. Ukupna površina zemljišta nešto je manja od 70 tisuća četvornih metara i parcelirana je na sedam čestica koje su za prodaju ponuđene s pripadajućim gospodarskim zgradama, po početnim cijenama od jedne do pet kuna po četvornom metru. Kako obavještavaju iz gradskih službi i Lokalne razvoje agencije PC Pakrac, pristiglo je deset ponuda za šest ponuđenih čestica, dok za jednu nije bilo interesenata pa će ona biti ponuđena na nekom drugom natječaju.

Devet ponuditelja su već registrirani obrtnici ili poduzetnici s pakračkog područja, a jedan s lipičkog.

Odluku o odabiru ponuditelja će do kraja siječnja donijeti povjerenstvo, a bodovat će se prema natječajnoj prijavi broj buduće zaposlenih radnika, visina ulaganja u gradnju i opremanje prostora za obavljanje djelatnosti, vrste djelatnosti kojom će se kupac baviti u pogonu, ponuđena cijena te prosječna visina neto plaće zaposlenih. Bodovi dobiveni po svakom od navedenih kriterija zbrajat će se, a odabrat će se ponuda s najvećim ukupnim brojem bodova.

Očekuje se da će se tijekom veljače s najpovoljnijim ponuditeljima potpisati ugovori čime će biti uvedeni u posjed i moći će započeti aktivnosti, pri čemu su kupci obvezni u roku šest mjeseci od dana potpisa ugovora o kupoprodaji započeti radove na uklanjanju ruševina i čišćenju parcele, te u roku od dvije godine započeti obavljati gospodarsku djelatnost predviđenu poslovnim planom.

Ovo je značajan korak prema revitalizacija bivšeg industrijskog dvorišta DI „Papuka“, a Vladimir Gazić, direktor  LRA Poduzetničkog centra Pakrac, zadovoljan je interesom poduzetnika i konkretnim ponudama.

Poduzetnički projekti će biti kontrolirani

„U proširenje zone je od 2018. godine uloženo približno 4 milijuna kuna u kupovinu cijelog pogona i izgradnju dijela infrastrukture. Minimalnom cijenom zemljišta smo htjeli privući veći broj zainteresiranih investitora, a kriterijima odabira smo htjeli dati do znanja da očekujemo ulaganja i nova zapošljavanja svih koji će započeti poslovanje u novim pogonima što će u konačnici doprinijeti gospodarskom razvoju te oživljavanju cjelokupnog pogona bivše DI „Papuk“. Kako bi bili sigurni da će se naše zamisli ostvariti, od dana potpisa ugovora u narednih 5 godina ćemo obavljati godišnje kontrole nad ispunjenjem poslovnih planova koji su bili sastavni dio prijave na natječaj. U slučaju neispunjenja, Grad će preuzeti zemljište natrag u svoje vlasništvo. Očekujemo uskoro potpis ugovora o kupoprodaji i s dobrim vremenskim prilikama će novi vlasnici moći početi s krčenjem i uređenjem svojih pogona sukladno svojim planovima“, najavljuje direktor Gazić.

Pakračke poduzetničke zone polako su postale pretijesne za interes i potrebe lokalnih poduzetnika. U Gospodarskoj zoni „Pakrac 1“ svoj je poduzetnički dom pronašlo 17 proizvodnih i uslužnih tvrtki i obrta, od kojih neke u Inkubatoru, a neke u samoj Zoni. Dva su poduzetnika pak djelatnost započela u Gospodarskoj zoni „Pakrac 5“ na južnom ulazu u grad.

Takvim razvojem zadovoljna je i gradonačelnica Anamarija Blažević. „Nama je to pokazatelj da smo donijeli dobru odluku kada smo kupili prostor stare tvornice „Papuk“. Do sada smo uložili značajna sredstva u prometnu infrastrukturu, ali i u obnovu bivšeg prostora SLS-a u koji je uselio jedan poduzetnik, u bivšoj upravnoj zgradi se nalaze trenutno dva poduzetnika i sada nam je ta zgrada u fokusu za daljnja ulaganja u obnovu. Kupnjom ovih parcela iz natječaja, od strane poduzetnika, i njihovim aktivnostima učinjen je značajan korak u revitalizaciji nekadašnjeg industrijskog dvorišta i prostora „Papuka“ što nam je bio primarni cilj“, izjavila je gradonačelnica Blažević.