cjepivo koronavirus cijepljenje 70e346df5b495dd3ff41650a3bcadf4f view article new 1024x614 c

Idućeg tjedna za našu županiju najavljen je dolazak ukupno 671 doze cjepiva protiv koronavirusa. Riječ je o 300 doza cjepiva Pfeizer/BioNTech, 100 Moderninog i 271 AstraZeneca/Oxford. Njima će se nastaviti cijepiti zdravstveni djelatnici, zaposlenici i korisnici staračkih domova, a manji dio doza će biti upućen u 16 ambulanti obiteljske medicine, još nije poznato koje.

Liječnici u njima će pozivati svoje pacijente na cijepljenje prema njihovim prijavama i listi prioriteta pri čemu prednost imaju stariji od 65 godina i kronični bolesnici, rekao je županijski epidemiolog dr. Ante Vitalia.

Prema najavama u drugoj polovini veljače bi u Hrvatsku trebale početi stizati najavljene veće količine sve tri vrsta cjepiva pa se očekuje da će početi i masovnije cijepljenje. Do sada je u županiji s dvije doze procijepljeno oko 1200 osoba, a dr. Vitalia kao pozitivno ističe pojačan interes kod zdravstvenih djelatnika u odnosu na ranije provedenu anketu. U pakračkoj bolnici je cijepljeno 108 zaposlenika, a idućeg tjedna će još 60, kao i preostalih 56 osoba u staračkom domu u Marinom Selu

U Požeško-slavonskoj županiji jučer je bio aktivan 81 slučaj zaraze koronavirusom, 71 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 10 osoba je hospitalizirano. Na covid odjelu pakračke bolnice jučer je bilo sedam pacijenata, pretežno s područja Sisačko-moslavačke županije. Na posljednjem testiranju u županiji obrađeno je 68 uzoraka, od kojih je 5 pozitivnih. Inače od početka ovog mjeseca broj aktivnih slučajeva se kreće između 75 i 83. Smanjio se je i broj dnevnih testiranja, a broj novooboljelih dnevno se kreće od tri do devet, odnosno između pet i osam posto testiranih što je znatno bolje nego u prosincu kada ih je znalo biti i više od 20 posto.