COVID 19 test 898x600 1 1024x614 c

Od 125 jučer testiranih osoba na koronavirus na našoj županiji niti jedan nije bio pozitivan, doznajemo od epidemiologa dr. Ante Vitalie. S obzirom na trend prisutan unazad desetak dana, ovakav rezultat je očekivan. Naime, u 11 dana veljače na našoj županiji testirano je 1104 osoba i pozitivne su bile 33 ili samo tri posto, pri čemu u posljednja tri dana je to iznosilo samo 1,2 posto. To je doprinijelo tome da s polaznih 77 aktivnih slučajeva oboljenja 1. veljače jutros imamo 41, od kojih su 14 hospitaliziranih (petero u pakračkoj bolnici). Na području Pakraca jutros je bilo 10 aktivnih slučajeva, a na području Lipika četvero.

 

Što se tiče 14-dnevne incidencije (učestalosti novih oboljenja) sa 63 oboljelih na 100.000 stanovnika naša županije je druga u Hrvatskoj, odmah iza Istarske kod koje je to 42, izvijestio je jučer nacionalni stožer.

Taj trend bi svakako trebalo zadržati za što je potrebno nastaviti se pridržavati epidemioloških mjera, ali i cijepljenja. Nažalost ono još uvijek ide sporo pa je tako u ponedjeljak u našu županiju došlo prvih 100 doza cjepiva tvrtke Moderna i 300 doza AstraZeneca cjepiva, koji neki bezrazložno ne prihvaćaju, te 360 doza Pfeizera koje će se iskoristiti za docjepljivanje. S tim docjepljivanjem do kraja tjedna ćemo imati više od 2800 cijepljenih osoba, kaže dr. Vitalia.

Prve doze cjepiva došle su i u ambulante obiteljske medicine pa je ambulanta dr Branke Šuperine u Pakracu dobila 10 cjepiva, kao i ambulanta dr. Tine Gadžić Husko u Lipiku.

Od ponedjeljka srednjoškolci u školu

Načelnik Stožera civilne zaštite i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je na jutrošnjoj tiskovnoj konferenciji rekao kako je naša županija na temelju epidemiološkog stanja stekla uvjete kako bi se svi učenici, oni koji nisu polazili nastavu u srednjim školama, od ponedjeljka mogli vratiti na redovitu nastavu po modelu A.

„Sve epidemiološke mjere koje su propisane, ravnatelji škola, nastavnici, profesori te učenici i dalje moraju poštivati. Vjerujem da je ova odluka za dobrobit naših učenika koji se trenutno nalaze kod kuće. Pratimo što se događa s novim sojem virusa, međutim ako bude drugačije, mijenjat ćemo odluke. U našim školama stanje je dobro, uvjeti su izvrsni, ravnatelji dobro poznaju sustav, znaju koje su obveze te u tom kontekstu vjerujem da će situacija i nadalje ostati dobra“, rekao je prema izvješću službene županijske stranice župan.